banner209

banner177

banner193

02.11.2020, 08:26

VAKALAR ARTIYOR, NE YAPMALI?

​Vakalar artıyor, İstanbul ve Bursa artış rakamlarında en başta. Daha doğrusu İstanbul önde, İstanbul ile insan alışverişi olan iller arkada vaka sayılarını arttırıyorlar. Dikkat edersek hem iller hem de seyahatler daha çok sanayi ve ekonomi ile alakalı. Yani bu illerde sokağa çıkma yasağı, sanayiyi dolayısıyla ekonomiyi durdurmak demek. Ekonomiyi durdurmak ise hem devletimiz hem de sokaktaki vatandaşımız için doğru bir seçenek değil. Kur baskısının ekonomiyi zorladığı bugünlerde birde sokağa çıkma yasağı gibi bir uygulama ile yaşamak işleri daha da zor durumuma sokar.

​Peki bu artışlara göz yummalı mı? Elbette hayır. Bir kere kişisel tedbirlerin savsaklandığını hepimiz fark ediyoruzdur. İlk olarak maske mesafe ve temizliğe hepimiz dikkat etmeliyiz. Hep söylediğimiz gibi el temizliği en önemlisi. Daha sonra Covid-19 pozitif vakaların yönetimi devreye giriyor. Asıl önemli olan da bu.

​Pandemi ile mücadele hastanede olmaz. Hastanede hastalık ile mücadele olur. Bu başarı ile yapılıyor zaten. Poliklinik, acil, servis, yoğun bakım sağlık personeli bunu başarı ile yürütüyor.  Pandemi mücadelesi sahada olur. Adı üstünde salgın. Saha mücadelesi sadece sağlık personeli, Sağlık Bakanlığı personeli ile yürütülecek aşamayı çoktan geçti. Burada tüm kamu personeli elini taşın altına koymalı. Hatta kamu hizmeti yapan her kurum. Çünkü sağlık çalışanları neye yetsin. Poliklinikte-acilde  hasta mı baksın, serviste, yoğun bakımda hasta mı takip etsin… Bir de üstüne sahaya çıkıp filyasyon yapsın… Tamam yapsın ama insanları izolasyona ikna etmek sadece sağlık çalışanlarının görevi olmamalı. İkna ile de olmuyor zaten. Yaptırım şart gibi görünüyor.

Pozitifleri, hatta temaslıları izole etmek gerekiyor. Sadece eve kapatmak çözüm olmayabilir. Çünkü eve kapattığınız kişi, hele de günlük kazançla geçiniyorsa yoksulluğa mahkum edilmiş oluyor. Bu vakaları ya günlük hayata karıştırmamak lazım, ya da maksimum kontrolleri ve gözetimleri yaparak toplum içine çıkmalarına izin vermek lazım. Yani başkalarına bulaştırma riski olan kişileri ve temaslıları ya evde tutmalı, evde tutulamayacaksa başkalarına bulaştırma ihtimalleri minimalize edilmeli.

Hep söylediğimiz gibi.. Aldığımız tedbirler kadar güçlüyüz. Tedbir almıyorsak maalesef yayılmaya devam edecek...

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:51
Güneş 05:37
Öğle 13:05
İkindi 17:00
Akşam 20:23
Yatsı 22:02
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P