banner177

banner193

14.12.2020, 15:30

NEDEN AŞI OLMALIYIZ ?

Covid-19 aşısı ile ilgili tartışmalar almış başını giderken, doğru yorumları sıralamak istedim. Bir kere bu hastalığı toplum bağışıklığı ile yenmenin faturasının ağır olacağını tahmin ediyoruz. Yaş büyüdükçe ve başka kronik hastalıklar eklendikçe hastalığın erken dönemde çok tehlikeli olduğunu biliyoruz. Çocuklar fazla etkilenmiyor denmesine rağmen Covid-19 ile ilişkilendirdiğimiz hayatı tehdit eden bir klinik durumdan uzun zamandır bahsediliyor. Vakaların tırmanması ve günlük otuz binli sayıları görmemizin ardından bu vakalarla biz de karşılaşır olduk. Hastalığın orta vadedeki etkileri çocuklar üzerinde kötü. Uzun vadede neler olacak bilmiyoruz.

Kötü klinik durumlardan bahsettik ki bunlar hangi insanda ortaya çıkacak bilmiyoruz. Tamam tedavi de pek çok aşama kaydettik ancak bu tedavileri boş yoğun bakımlarda ve yeterli sağlık personeli varken verebiliyoruz. Vaka sayıları bu kapasiteyi aştığında ölü sayılarının katlanarak yükseleceği de aşikar. Mevcut sayılarla şimdiye kadar en fazla iki milyon vakamız olduğunu tahmin ediyoruz. Ülkemizde toplumsal bağışıklık  yaklaşık 50 milyon vaka olunca gerçekleşecek.  Mevcut şartlar ile devam edersek toplumsal bağışıklık için 25 yıla ihtiyacımız olduğu ortaya çıkıyor. Hastalığın 3-6 ay bağışıklık bıraktığını da düşünürsek bu sürenin kat kat uzayacağı da görünmekte.

İşte aşı hasta olmadan bu süreci geçirmemizi sağlayacak. Aşının koruyuculuk süresi, mükerrer aşı yapılması gerekliliğini ortaya koyacak.  Anladığımız o ki aşı olmak şart bir kere. Aşıyı olacağız.

Aşının yan etkilerinden korkalım mı? Öncelikle hastalıkla karşılaştırmalar yapmak lazım. Hastalığı geçirip onun etkilerini yaşamak mı? Aşının yan etkilerini yaşamak mı? Covid-19’un kimde ne kadar kötü geçeceğini bilmiyoruz. Artık çocukların da bu virüsün etkilerinden azade olmadığını da biliyoruz. En azından aşının yan etkisinin hastalıkla karşılaştırıldığında çok daha az olduğunu düşünmekteyiz. Hastalığı geçirmektense aşı yan etkisi tercih edilmeye değer. Nedir peki aşının yan etkisi? Şimdiye kadar ciddi bir bildirim yok. Koruyuculuk süresi ve mükerrer gereksinim hakkında gözlemlerimiz sürecek. Covid-19 Aşı türlerini de bir sonraki yazıda inceleyelim.

Hala Aldığımız tedbir kadar güvendeyiz..

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P