banner201

banner177

banner193

ORHANELİ, BURSA’NIN EKONOMİK DEĞERİ OLACAK !

Bursa’nın kurucu ilçesi olan Orhaneli, 1927 yılında TBMM’de il olmasının teklif edilmesinden bugüne köklü bir değişime uğradı. Günümüzde 20 bin nüfusuyla ekolojik dengesi bozulmayan Orhaneli’nin Belediye Başkanı Ali Aykurt, ilçenin sorunlarının Büyükşehir Belediyesi ve bakanlıkların büyük destekleriyle ve Orhaneli Belediyesi’nin girişimleriyle yenilenmeye devam ettiğini aktardı.

ORHANELİ BELEDİYESİ 02.12.2020, 12:26 02.12.2020, 13:12
ORHANELİ, BURSA’NIN EKONOMİK DEĞERİ OLACAK !

ÖZEL HABER:  SERCAN GÜLER 

Bursa’nın kurucu ilçesi olan Orhaneli, 1927 yılında TBMM’de il olmasının teklif edilmesinden bugüne köklü bir değişime uğradı. Günümüzde 20 bin nüfusuyla ekolojik dengesi bozulmayan Orhaneli’nin Belediye Başkanı Ali Aykurt, ilçenin sorunlarınının Büyükşehir Belediyesi ve bakanlıkların büyük destekleriyle ve Orhaneli Belediyesi’nin girişimleriyle yenilenmeye devam ettiğini aktardı.

Başkan Ali Aykurt, yaptığı açıklamalarda ilçenin her karış toprağında ciddi çalışmalar yapıldığını aktarırken; sanayi, turizm, tarım, hayvancılık, spor, kültür sanat ve eğitim alanlarında yapılan çalışmaları Bursa Haberdar Gazetesi’ne anlattı. Aykurt ayrıca pandemi ile birlikte ilçede yaşanan hareketlenmeye değinerek imar konusunda açıklamalarda ve çağrıda bulundu.

KÖYLERE GERİ DÖNÜŞ BAŞLADI

Türkiye’de iç göç hareketleriyle birlikte kırsal bölgelerden, şehir merkezlerine başlayan ve yıllar boyunca süren göçün pandemiden sonra değiştiğine işaret ederek, “Hafta sonları ve tatil günlerinde dağ ilçelerindeki nüfus artıyor. Dağ ilçelerine giden yollarda trafik oluşturacak noktaya gelindi.  Bursa’da Orhaneli ve dağ bölgesinde gezi amaçlı vatandaşlarımız geliyor- 1950’li yıllardan başlayan göçün tezahürüdür bu. Pandemi ile birlikte kırsala doğru bir geri dönüş var.” dedi.

“ARSA TALEBİNE CEVAP VEREMİYORUZ, EN BÜYÜK TALEBİMİZ İMAR DÜZENLEMESİ”

Vatandaşların arsa taleplere karşılık veremediklerini aktaran Aykurt, “Köylerde yani yeni adıyla mahallelerimizde imar yok. Yola cephesi olan yerlere inşaat izni verebiliyoruz. Köylerde imar düzenlemelerinin oluşması gerekiyor Ciddi şekilde hobi bahçesi talebi var.  Orhaneli’de şu anda yüzde 10 imar veriliyor. Marjinal tarım alanları imara açılmadığında aslında kullanıma açılmış oluyor. Yüzde 10’luk imar çevreye en duyarlı imar planıdır. Örnek verecek olursak 700 metrekare bir alana en fazla 70 metrekarelik bir ev yapılacak geriye kalan ise sadece tarım alanı olarak kullanılabilecek.  Burada asıl amaç tarıma yönlendirmek.  Çevre Şehircilik Bakanlığı, Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yapılması gereken imar çalışmalarına destek vermesini bekliyoruz. Bu yapılacak olan çalışmalar İznik, Mustafakemalpaşa, Orhangazi, Yenişehir, Kestel ve İnegöl’ün bir kısmını ilgilendiriyor. İmar düzenlemesi olmazsa vatandaşlar kaçak yapıları yapmaya devam edecek.  Kaçak yapıların önüne kalıcı olarak geçmemiz için bu düzenlemenin olması gerekiyor.   Tarıma elverişli suyun bol olduğu yerlerde imar düzenlemesi yapmıyoruz.  Ekolojik dengesi bozulmamış bir ilçeye sahibiz. Bundan sonraki süreçlerde devletimizin tarım politikasının daha iyi düzeyde olması gerekiyor. Her alanda üreten bir millet olmalıyız.” ifadelerini kullandı.

RAFTİNG VE KONO SPORLARI ORHANELİ’DE YAPILACAK

“Uludağ Üniversitesi ile yapmış olduğumuz anlaşma kapsamında bu yaz rafting ve kano çalışmalarını Kocasu’da gerçekleştireceğiz. Kano ve rafting sporunun ilçemizde yapılabilmesi için toplam 12 kilometrelik bir parkur oluşturuyoruz. Kış döneminde çalışmalarımız devam edecek ve bahar ayları ile birlikte Orhaneli’de rafting ve kano için çok güzel bir alan oluşturarak bölgemizin gelişimine katkı sağlamayı hedefliyoruz.”

SADAĞI KANYONU’NDA ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR

“Bursa turizminin gözde noktalarından Sadağı Kanyonu yolu önceden çok dar ve sorunlu iken şu anda 3 aracın yan yana geçebileceği şekilde düzenlendi. Çevre düzenlemesi yapıldı, önümüzdeki süreçte de sıcak asfalt atılmasıyla birlikte daha ulaşılabilir bir hale getireceğiz.  Milli Parklar ile yapmış olduğumuz proje kapsamında Sadağı Kanyonu’nun restorantını ve çevre düzenlemesini yaparak enerji sorununu da gündemden kaldıracağız.”

ORHANELİ’YE YENİ MEYDAN

“Orhaneli Meydan’da belediyeye ait olan binamızı yıkıp meydan düzenlemesi gerçekleştireceğiz. Meydanımıza ise Hacıvat ve Karagöz’ün olduğu, ilçemizde üretilen meyvelerin de olduğu güzel bir maket ile meydanımızı güzelleştireceğiz.  Orhaneli’nin içinde yol kenarları ve benzeri alanlarda ağaçlandırma çalışmalarımız devam edecek. Orhaneli’nin girişinden çıkışına kadar olan tüm alanı Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği birimiyle yeniden düzenleyeceğiz.”

EN ÇOK ŞEHİT VEREN ORHANELİ’YE ŞEHİTLİK ANITI !

“Çanakkale Savaşı’nda en fazla şehit veren ilçe konumunda olan Orhaneli’ye Şehitlik Anıtı yapacağımız.  Kayıtlara geçen 1034 şehidimizin anısına yapacağımız şehitlik anıtı Orhaneli ile özdeşleşecek. 1680 metrekarelik alan üzerine 1034 şehidimizin isimlerinin de  yazılı olacağı çok güzel bir projeyi hayata geçireceğiz. 18 Martta tanıtımını gerçekleştirip, 2021’nin 9 Eylülüne kadar bitirmeyi hedefliyoruz.”

GENÇLİK VE KÜLTÜR MERKEZİ YAPILACAK

“Orhaneli’nin merkezine yapacağımız Gençlik ve Kültür Merkezi’nin içerisinde cep sineması, okuma salonu ve önemli günlerde vatandaşlarımızın hizmetinde olacak çok fonksiyonlu bir Kültür Merkezi inşa ediyoruz. Taban inşaat alanı 670 metrekare ve 4 kattan oluşacak.” 

45 BUNGOLOV EV 1 RESTORON 2 MİSAFİR EVİ

“Orhaneli Karagöz Piknik Alanı’na 45 adet bungolov ev, 1 restoran, 2 Osmanlı Evi yapılıyor. 2 misafir evi ve restorantın inşaatları devam ediyor. 45 adet bungolov ev önümüzdeki yıl içerisinde yapılacak.”

TÜNELLER İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

Bursa’nın dağ ilçelerine ulaşım için Doğancı Barajı yakınlarında inşaatı devam eden ve 4 dağ ilçesinin kaderini değiştirecek tünelden bahseden Aykurt, “Tünellerimizin 1. Etabı 15 Temmuz 2022’de bitirilmesi hedefleniyor.  Diğer tünelimiz ise 2021 yılının yatırım bütçesine dahil edildi. İnşaat ihalesi yapılacak. Orhaneli Erenler Mahallesi, Harmancık arasındaki yolun ihalesi tamamlandı. İnşallah 2021 şubat ayında çalışmalar başlayacak. Tüm bunlar göç eden ilçe halkımızın memleketine gelip burada kalmaları için bir teşvik olacak. İlçemizin en büyük sorunlardan bir tanesi de yol sorunuydu. AK Parti dönemine yol sorunumuz çözüldü. Nilüfer’den Orhaneli’ye yarım saat gibi bir sürede ulaşılabiliyor.” ifadelerini kullandı.

ORHANELİ’NİN GİZLİ HAZİNESİ FERROKROM

“Orhaneli’de krom madeni rezervi bulunuyor. Krom şu anda ham madde olarak değerlendiriliyor. Topraktan ayrıştırıldıktan sonra krom madenimiz işlenmeden yurt dışına ihraç ediliyor. İşlenen madeni tekrar yurt dışından geri alıyoruz. Orhaneli için karar alındı. Orhaneli’de ferrokrom tesisleri kurulacak. Ferro krom tesislerimiz bölgeye değer katacağı gibi bölgemiz için ciddi istihdam sağlayacak. Jeolojik anlamda ilçemiz çok değerli  Maden kaynakları, sıcak su hatlarının varlığı ve fay kırıkları önümüzdeki süreçlerde bize büyük fayda sağlayacak. Orhaneli’nin jeolojik haritasını çıkarıyoruz” dedi.

ORHANELİ SANAYİ SİTESİ YATIRIMCILARINI BEKLİYOR

“Orhaneli tarihinde ilk özel fabrika bu dönem içerisinde yapıldı. Bebüş Tekstil’e teşekkür ediyoruz.  450 dönüm üzerinde küçük sanayi sitesi için imar çalışmamız tamamlandı. Bir aya kadar resmi tapularımızı dağıtmış olacağız. 2 tane mermer işletme atölyesi için sözümüzü aldık. Göreve gelirken 3 fabrika hayali kurmuştuk. Böylece inşallah bunu da gerçekleştirmiş olacağız. Lojistik anlamında da Bursa’ya artık çok yakınız. Yatırımcılar Bursa’da ciddi arsa maliyetlerine, Orhaneli’ye hem fabrika inşaatını yapar hem de 5-10 yıllık işçi maliyetlerini, Bursa’dan bir arsa maliyetine karşılamış olur. Belediye olarak her türlü yardımı yapmaya hazırız.”

MİLLİ EĞİTİM’İN ÇALIŞMA MÜFREDATI ORHANELİ’DE YAZILACAK 

“Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatlarıyla kurulan Köy Okulları Değişim Ağı Derneği (KODA) ile anlaşma sağladık. Belediye Başkanlık konutumuzun bir bölümünü tahsis ettik. Türkiye’de 13 ilde eğitim veren KODA Derneği’nin merkezi Orhaneli’ye kurulacak. KODA Derneği pandemi nedeniyle ara verdiği çalışmalarına yeniden başladığına Orhaneli’ye her ay Türkiye’nin farklı yerlerinden 200 öğretmen gelip gidecek. Buraya gelen öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’nın çalışma müfredatını Orhaneli’den yazacaklar.”

“TARIM YAPMAK İSTEYEN HERKESE KAPIMIZ AÇIK”

Tarım konusunda üzümsü meyveler üzerine çalışıyoruz.  Meyve kurutmaya yönelik çalışmalarımız sürüyor. Paketleme tesisimizde çiftçimizin işini kolaylaştırıyor. Bu yıl Orhaneli Belediesi’ne sadece yaban mersininden ciddi gelir sağladık. Ceviz, kurt üzümü, çilek, böğürtlen gibi meyveler ön plana çıkarken ilçemizde çiftçilerimiz gerçekten ciddi gelir sağlıyor. Bu işi hobi olarak da yapanlar var. Tarım ilçe müdürlüğümüz  ve HAGEN ile ciddi desteklerimiz sürüyor. Vatandaşlarımız yeter ki bize bir şey üretmek istediğini belirtsin, her türlü destek için kapımız açık”

TARIMA ELVERİŞSİZ YERLER TURİZME KAZANDIRMALI

“Türkiye’de şu ana kadar kıyı turizmine ağırlık verildi ancak artık turizmde konsept değiştiriyor. Artık insanlar yeşillik ve doğayla iç içe olmak istiyor. Ekolojik dengesi bozulmamış yerlerde zaman geçirmek istiyor. Bu anlamda kırsaldaki yerlere daha fazla değer verilmesi ve birçok engelin ortadan kaldırılması gerekiyor. Tarım Bakanlığı ve DSİ’nin yerinde incelemelerle, bölgeleri iyi analiz edip tarıma elverişsiz yerler turizme kazandırılmalı. “

HAYVANCILIĞA DESTEKLER SÜRÜYOR

“Hayvancılık konusunda 10 koyun bir koç projemiz devam ediyor. Talep eden vatandaşlarımıza 10 koyun bir koç verildikten sonra hayvanlarımız 2 yıl sonunda hak sahiplerinden alınıp başka bir hak sahibine veriliyor. 2 yıllık süre zarfında vatandaşlarımız üretimini gerçekleştiriyor. Tarım İlçe Müdürlüğü’müzün katkıları ve takibiyle süreç işliyor. Bursa’dan geriye dönüp faydalanan çok sayıda vatandaşımız var. Orman Köylüleri’nin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bütçesinden almış olduğu destekler devam ediyor. Her yıl değişmekle beraber genelde traktör ve inek desteği oluyor. Aynı zamanda orman köylülerimize faizsiz krediler veriliyor.”

ORHANELİ DOĞALGAZ İLE BULUŞTU

ORHANELİ’NİN 50 YILLIK SU SORUNU ÇÖZÜLDÜ

ÇÖP AKTARIM MERKEZİYLE SORUNLAR ÇÖZÜLÜYOR

“Orhaneli’nin en ciddi sorunlarından olan çöp sorunu Çöp Aktarım Merkezi ile çözüldü.  Vahşi depola ile devamlı olarak yanan çöplerin kokusu Orhaneli merkezine kadar geliyordu. Vatandaşımızın ciddi şikayeti vardı. Bu yıl sonunda Çöp Aktarım Merkezi bize Büyükşehir Belediyemiz tarafından teslim edilmiş olacak.”

HER ALANDA HUMMALI ÇALIŞMA

“Bugüne kadar belediyemize 4 adet araç kazandırdık.  Çöp araçları, cenaze nakil aracı ve et nakil aracımızı Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle ilçemize kazandırdık . Orhaneli merkezde 43 adet çıkmaz sokağı düzenleyerek çıkar hale getirdik.  Köylerimizde, köy sınırlarını genişletme ve imar çalışmaları devam ediyor. Harita mühendisi, mimar ve inşaat mühendisi arkadaşlarımızın oluşturduğu ekip ile daha önceki süreçlerde 2 ay gibi bir zamana yayılan projelendirme işlerini 8-9 gibi bir zamana düşürdük.”

ORHANELİ’NİN BASKETBOLDA BİLEĞİ BÜKÜLMÜYOR

“Spor alanında Orhaneli Basketbol takımımız ve Güreş takımımız birçok başarılara imza atmaya devam ediyor.   U-12 ve U-13 yaş grubunda  hiç yenilmeden namağlup bir şekilde şuanda yolumuza devam ediyoruz.  Bursa’nın çok değerli kulüplerini çok önemli farklarla yenmeyi başardık. Çocuklarımıza, sporcularımıza çok ciddi teklifler geliyor ancak hiçbirini bırakmayacağız. Sadece futbol değil, basketbol, satranç ve güreş takımlarımızda spor kulübümüzün bünyesinde yer alıyor. Tüm gençlerimizin ilçemizde çok yakından takip edilerek eğitim ve spor hayatlarında başarılı olmaları için özenle çalıştırılıyor. Tüm maçlarımız Orhaneli’de kendi evimizde oynanması için girişimlerimiz oldu ve geçtiğimiz yıl stadımızda maçlar tam kapasite oynanıyordu. “

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P