BİLEN PATENT İLE MARKANIZ DA YATIRIMLARINIZ DA GÜVENDE

Türkiye’de en çok patent başvurusu yapan firmalardan biri olan Bilen Patent & Univation, Ar-Ge ve tasarım merkezleri alanında da müşterilerine rehber oluyor. Müvekkillerinin sınai mülkiyet haklarını koruyan firma, danışmanlık hizmetleri ile de devlet desteklerinden faydalanmalarını sağlıyor.

ÖZEL HABER 30.10.2023, 11:25 30.10.2023, 12:36
BİLEN PATENT İLE MARKANIZ DA YATIRIMLARINIZ DA GÜVENDE

Sınai mülkiyet alanında hizmet veren Bilen Patent & Univation, marka patent ve faydalı model endüstriyel tasarım ve coğrafi işaret tescil başvuruları ve bunlarla ilgili süreçler konusunda 19 yılı aşkın süredir, Türkiye’de 4 binden fazla müşterisine danışmanlık sunuyor. Özellikle Ar-Ge ve tasarım merkezlerinde inavasyon kültürü oluşturma ve merkezlerin sürdürülebilirliği noktasında hizmet veren firma, bunların yanında ihracat yapan kurumsal şirketlere de Turqualıty danışmanlığı yapıyor. Bilen Patent ayrıca iletişim becerileri kazandırma eğitimleri ve inovasyon farkındalığı alanında da firmalara koçluk noktasında eğitimler veriyor.

ŞİRKETLERE VE KURUMLARA İNOVASYON EĞİTİMİ VERİLİYOR

Şirketin İnovasyon danışmanlığı hakkında bilgi veren, Bilen Patent Univation Yönetim Kurulu Başkanı, BTSO Müşavirlik ve Danışmanlık Komite Başkanı, Girişimcilik ve Üniversite Sanayi İşbirliği Konseyi Başkan Yardımcısı Ömer Kocakuşak, “Inovasyon kelime olarak altı boşaltılmış olsa da günümüzde çok fazla kullanılan bir kavramdır. Bizim bu danışmanlıktan kastımız, şirketlerde ve kurumlarda inovasyon kültürü kazandırmak, çalışanların bakış açılarını inovatif yönde değiştirmek ve sistematik ve sürdürülebilir bir inovasyon sistemi kurmaktır. Üniversite akademisyenleri ve profesyonel danışmanlarımızdan oluşan kadromuz ile uzun yıllardır şirketlerde inovasyon yapma tekniklerini atölyeler şeklinde çalışanlar ile paylaşıyoruz. Sadece inovasyon eğitimleri vermekle yetinmiyoruz şirketlerdeki temel vasfımız sanayi tecrübemizi kullanarak inovasyonu içselleştirmelerini sağlamaya çalışmaktır.” dedi.

AR-GE VE TASARIM MERKEZİ ARASINDAKİ FARKLAR NELER?

Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin işlevleri ile ilgili konuşan Kocakuşak, “Ar-Ge ve tasarım merkezi şirketlerin bünyesinde münhasıran yapılanmış, Ar-Ge ve tasarım faaliyetlerini yürüten belirli sayıda personelden oluşan ve devlet tarafından teşvik edilen birimlerdir. Ar-ge merkezi minimum 15 tam zamana eş değer personelden oluşurken, bu sayı tasarım merkezleri için 10 kişidir. Özellikle inovasyon odaklı ve işlevsel fonksiyon icra eden araştırma ve geliştirme faaliyetleri için Ar-Ge merkezi daha uygunken daha ziyade ürün tasarımları ve ürünlerin görsel iyileştirmesi için odaklanan şirketlere ise tasarım merkezi daha uygundur. Devletten aldıkları teşvik açısından aralarında herhangi bir fark yokken odaklandıkları iyileştirme faaliyetleri açısından önemli farklar bulunmaktadır. Her iki merkezin başvuru aşamaları Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülmekte olup başvurular şirketler tarafından bizatihi yapılmaktadır. Başvuru neticesinde bakanlık tarafından görevlendirilen hakemlerin yapacağı incelemeler sonrasında firmalar bir de kurul tarafından incelenip Ar-Ge veya tasarım merkezi olup olamayacaklarına karar verilmektedir.” İfadelerini kullandı.

AR-GE VE TASARIM MERKEZLERİ ŞİRKETLERE REKABET AVANTAJI SAĞLIYOR

Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin direk ve endirek olmak üzere firmalar için pek çok fayda sağladığını ifade eden Kocakuşak, “Özellikle vergi muafiyetleri açısından bakacak olursak Ar-Ge ve tasarım faaliyetleri ile ilgili uygulanan kurumlar vergisi istisnası, sigorta işveren hissesi istisnası muhtasar KDV, gümrük vergisi, damga vergisi gibi istisnalar bu faydaların başı olarak görünüyor. Tüm bunlarla beraber Ar-Ge ve tasarım merkezlerinin asıl sağladıkları fayda endirek avantajlardır. Bunların başı Türkiye'de yaklaşık 1600 şirkette bulunan merkezden bir tanesine sahip olmanın getirdiği Prestij avantajıdır. Ar-Ge ve tasarım merkezi personeli olan şirket çalışanlarının motivasyonu, merkez olmanın şirkete getirdiği disipline edici etki ve Ar-Ge faaliyetlerini dökümante etme becerisi diğer avantajları olarak sıralanabilir. Tüm bunlara ek olarak bu ekosistemin bir parçası olmanın getirdiği knowhow kazanma becerisi yadsınamaz bir avantaj olarak şirketlere rekabet avantajı sağlamaktadır.” diye konuştu.

DEVLET TEŞVİKLERİ İLE YATIRIMLARINIZI GÜÇLENDİREBİLİRSİNİZ

Türkiye'de pek çok bakanlık bünyesinde farklı alanlarda devlet teşvikleri bulunduğunu hatırlatan Kocakuşak, “Özellikle Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nı ciddi teşvikler veriyor. Ar-Ge inovasyon, tasarım ve geliştirme süreçleri konusunda KOSGEB'ten yatırım teşvik belgesine kadar uzanan geniş bir yelpazede Sanayi Bakanlığı teşvikleri değerlendirilebilmektedir. KOSGEB, TÜBİTAK, Ar-Ge ve tasarım merkezi gibi pek çok hibe program bu teşviklerin başlıcaları olarak sıralanabilir. İhracat yapma potansiyeli olan ya da halihazırda ihracat yapan firmaların daha fazla ülkeye ihracat yapmaları ya da mevcut potansiyellerini geliştirmeleri marka değerlerini yükseltmeleri ve markalaşma süreçlerini hızlandırmaları noktasında ise Ticaret Bakanlığının teşvikleri kullanılmalıdır. Bu teşviklerin tepe noktasında Turquality ve marka destek programları yer almaktadır.” dedi.

DEĞİŞİM VE GELİŞİMİN YOLU; AR-GE VE İNOSVASYONDAN GEÇİYOR

Marka ve patent tescilinin firmalar için ne kadar önemli olduğuna da değinen Kocakuşak, “Şirketlerin en önemli değerleri arasında gayrim maddi mal varlıkları yer almaktadır ancak maalesef şirketler Bunun farkına bazen başlarına hukuki bir sorun geldiğinde varabilmektedirler. Bir şirketin ne kadar çok çalışan sayısı olduğu, kaç metrekare alanda üretim yaptığı, üretim hatları gibi maddi varlıkları elbette önemlidir. Ancak unutulmamalıdır ki bazen iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar az sayıda çalışanı olan yeni bir girişim; dünya çapında bir buluşa imza atıp çok yüksek bedelli cirolar ve marka değeri sahibi olabilmektedir. Değişim ve gelişimin yolu; Ar-Ge ve inovasyondan geçmekte olup her iki kavramın çıktısı patent faydalı model endüstriyel tasarım ve markalardır. Şirketler sınai mülkiyet alanındaki ürünlere ne kadar fazla sayıda sahiplerse o kadar fazla entelektüel sermayeleri var emektir bu da onların marka değerini yansıtmaktadır.” ifadelerini kullandı.

BİNLERCE PATENT BAŞVURUSU, YÜZLERCE AR-GE MERKEZİ DANIŞMANLIĞI

Bilen Patent’in yaptığı başvurular hakkında detaylı açıklamalarda bulunan Kocakuşak, şunları söyledi: “2004 yılında kurulan Bilen Patent & Univation 19 yılı aşkın süredir pek çoğu Türkiye'de olmak üzere 4 binden fazla büyük ve küçük işletmeye danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Bugüne kadar her birisi binlerce denilebilecek rakamlarla ifade edilecek patent, faydalı model endüstriyel tasarım ve marka başvuruları ile onlarca coğrafi işaret tescil başvurusu şirketimiz tarafından yapılmıştır. Ülkemizde faaliyet gösteren yaklaşık 1600 Ar-Ge ve tasarım merkezinin ortalama 400 civarı ile moderatörlük ve Danışmanlık hizmetlerimiz devam etmektedir. Yüzlerce ihracat hibesi ve onlarca Turqality destek programı danışmanlığı yine şirketimiz tarafından müşterilerine sunulmuştur.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 05 Mayıs 2024
İmsak 04:14
Güneş 05:53
Öğle 13:06
İkindi 16:56
Akşam 20:09
Yatsı 21:40
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P