banner177

banner193

BURSA’DA TOGG’DAN SONRA İKİNCİ YERLİ ARAÇ ÜRETİLECEK

Bursa’da Saloni Mobilya ve Erhun Metal firmaları iş birliği yaparak  elektrikli mini araç projesini hayata geçirdi. TOGG yerli aracından cesaret alan firmalar,  4 tekerlekli kapalı ve açık elektrikli mini otomobiller başta olmak üzere tamamı elektrikli; go-kart araçları, engelli arabaları, motosiklet ve bisikletler,  ATV, tarım aletleri,  drone projelerinin yer alacağı araçların üretimine 2021 yılında başlayacak. 6 ay içinde ise tüm dünyaya tanıtılacak.  5 yıl içerisinde 1 milyar TL’lik yatırım yapmayı hedefleyen firmalar daha sonra halka açılıp finansman sağlamayı hedefliyor.

ÖZEL HABER 30.06.2020, 18:10 30.06.2020, 18:24
BURSA’DA TOGG’DAN SONRA İKİNCİ YERLİ ARAÇ ÜRETİLECEK

ÖZEL HABER 


İnegöl merkezli üretim altyapısına sahip olacak elektrikli yerli araç projesi için 1000’den fazla kişiye doğrudan istihdam sağlanması hedeflenirken. Elektrikli yerli araçlar fabrikasının Türkiye’nin üretim üssü olacak TEKNOSAB’a kurulması için çalışmalar sürüyor.

Saloni Mobilya- CEO’su Haluk Özbek ‘Elektrikli mini araç’ projesi ile ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

TOGG GÜÇ VERDİ, 5 YILDIR ÇALIŞIYORUZ”

TOGG yerli ve elektrikli otomobil projesinin Bursa’da üretilecek olmasının kendilerine cesaret verdiğini belirten Özbek, “Erhun Metal firmamızda uzun süredir daha katma değerli,  yüksek teknoloji sınıfında, gelecekte yüksek talep görecek ürünlerin üretimi konusunda özel araştırmalar yürütüyoruz. Elektrikli araçlara olan ihtiyacın daha belirgin hale gelmesiyle elektrikli araç üretimi yatırımımızı gerçekleştirmeye kesin kararımızı vermiş olduk. Türkiye’de yetişen mühendisler olarak 5 yılı aşkın süredir bu proje üzerinde çalışıyoruz. Şu anda, ürün tasarımı aşamasında önemli ilerleme kaydettik. Mevcut üretim altyapımızda bu üretim için eksik olan makine-ekipman yatırımı ve nihai ekiplerin oluşturulması aşamasındayız.” dedi.

YERLİ ARAÇ TEKNOSAB’TA ÜRETİLECEK

Elektrikli yerli aracın üretim adresi olarak TEKNOSAB’ı hedeflediklerini aktaran Özbek, “Tasarım sürecini, prototip üretim aşamalarını ve başlangıç üretimimizi, metal işleme ve malzeme konusunda önemli birikime sahip, Erhun Metal’de gerçekleştireceğiz. Sonrasında ise ana üretim tesisimizi Bursa’da ve özellikle de, devletimiz ve yerel dinamiklerin katkılarıyla hayata geçen, yüksek teknoloji sanayi bölgesi olarak planlanan TEKNOSAB’da kurmayı hedefliyoruz. Proje finansmanını kendi olanaklarımızla gerçekleştirme imkânımız bulunmakla beraber bazı yatırımcılar ile birlikte hareket etme ve halka arz alternatiflerini de değerlendiriyoruz” dedi.

1000 KİŞİYE İSTİHDAM

İnegöl merkezli üretim altyapıları olacaklarını ve 1000’den fazla kişiye istihdam sağlayacaklarını ifade eden Özbek, “Bu yatırım için TEKNOSAB’ın çok uygun bir yer olduğunu düşünüyoruz. Tasarım, AR-GE ve prototip geliştirme aşamasında ilk etapta yaklaşık 30 kişilik bir mühendislik ve danışmanlık ekibi görev alacak. Planlamalarımıza göre, yatırım tamamlandığında toplam çalışan sayımızın 1000 kişiyi geçeceği görülüyor. Bursa’nın eğitim altyapısı ve bu alandaki yetişmiş insan kaynakları kapasitesi nedeniyle bu konuda çok avantajlıyız.” İfadelerini kullandı.

YERLİ ARACIN FİYATI 40-60 BİN LİRA BANDINDA OLACAK

Yerli aracın fiyatı ve ismi ile ilgilide açıklama yapan Özbek, “. Bu model için 40-60 bin TL aralığında bir fiyat öngörümüz var. Devamında ise elektrikli GoKart araçları, elektrikli ATV, elektrikli engelli araçları gibi modelleri de ürünlerimiz arasına katacağız. Marka ismimiz şu an belli. Ancak tescil işlemleri tamamlanana kadar ismi açıklamak için bekleyeceğiz. En kısa zamanda yapacağımız tanıtım toplantımızda firma adı ve markamızı kamuoyuna açıklayacağız.” İfadelerini kullandı.

100-150 KM MENZİLİ OLACAK

Aracın özelliklerini anlatan Özbek, “İlk aşama için ana stratejimiz şehir içi ulaşım için elektrikli araç geliştirmek ve üretmek. Dolayısıyla aracımızın ana özelliği kısa mesafe kullanımına yönelik olmasıdır. Yaptığımız inceleme ve araştırmalarda gördük ki, ticari araçlar dışında, şehirlerarası yolculuk için tasarlanan ve üretilen araçların kullanımının büyük bölümü şehir içinde 100-150 kilometre toplam menzilli kısa mesafelerde olmaktadır. Bu araçlar, uzun mesafe ve yüksek hız için de tasarlandığı için şehir içi kullanımda verimsizlikler oluşturmaktadır. Yani 4-6 kişi taşıma ve yüksek mesafe ve hız için geliştirilen, ağır ve yüksek yakıt tüketimine sahip araçlar yerine; geniş kesimlere hitap edecek, hafif, ekonomik ve en önemlisi çevreci bir alternatif oluşturacağız.  Bu nedenle ilk etapta, şehir içi kısa mesafe kullanımına yönelik, en az ağırlığa sahip, küçük boyutlu, kompozit malzeme yoğunluklu, 2 kişilik, saklama ve bagaj bölümüne de sahip, güvenlik detaylarının çözüldüğü, şarj ve kullanımda güneş enerjisinden de faydalanacak bir model ile başlayacağız. Mevcut batarya teknolojisi dikkate alındığında bu modelin başlangıç için çok uygun olduğunu düşünüyoruz. Tam elektrikli bu araç ile bir yandan çevreye önemli bir katkı sağlarken bir yandan da şehirlerimizde çok büyük bir sorun haline gelen araç park yeri bulma konusuna da olumlu bir katkı sağlayacağız. Özellikle bu projenin çevreye olan katkısını, çok önemli bir sorumluluğumuzu yerine getirme olarak görüyoruz”

SERİ ÜRETİM OLACAK, 5 MİLYAR TL FİNANSMAN HEDEFLENİYOR

Ana hedeflerinin 5 yıl içinde 1 milyar TL’lik yatırımın ardından firmayı halka açarak borsada işlem göremeye başlamasıyla  4-5 milyar TL finansman sağlamayı hedeflediklerinin altını çizen Özbek, “Aracımızın tüm ülkelerden ve her kesimden ilgi göreceği beklenmektedir. Şu anda da hem üretim hem de pazarlama alanında Türkiye ve yurt dışından yatırım ve ortaklık görüşmelerimiz devam ediyor. Bu nedenle üretim adetlerimizin yüksek olacağı bir altyapı planlıyoruz. Gelişmeleri sizinle paylaşmaya devam edeceğiz. Ayrıca projenin durumunun online olarak takip edileceği dijital bir platform da geliştireceğiz.” dedi.

HALUK ÖZBEK KİMDİR ?

1973 yılında Bursa’nın İnegöl ilçesinde dünyaya gelen Haluk Özbek, evli ve iki çocuk babasıdır. 2 dil bilen ve Uludağ Üniversitesi Makine Mühendisi mezunu olan tasarımcı Özbek  çeşitli firmalarda görev aldıktan sonra kendi firmalarını kurdu. Özbek; 2001 yılında Saloni Mobilya’yı ardından 2006 yılında ise Erhun Metal Anonim Şirketi’nin kurdu.  Özbek;  Mobiliyum Mobilya AVM  ve İhracat Merkezi Kurucu Başkanı, Avrupa Mobilya İhracat Merkezi ve Mobilya AVM’ler Proje ve Kurucu Başkanı, MÜSİAD İnegöl Eski Başkan Yardımcılığı görevlerine devam ediyor. Özbek ayrıca;  İTSO (İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası) Yüksek İstişare Heyeti,  Bursa Makine Mühendisleri Odası ve İMOS ( İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği ) Kurucu Yönetim Kurulu üyesi olan Özbek bu görevlerini başarı ile yürüyor. 20 yıldır sanayicilik alanında girişimci ruhuyla bir çok önemli projeye imza atan Özbek ‘yerli elektrikli mini araç’ projesiyle de ülkemizin ihtiyacı olan yüksek teknoloji ürünlerinin üretimi ve ihracatına odaklanarak cari açığın kapatılması ve ihracat fazlasının yakalanması hedefi için kullanacaklarını belirterek, projenin şehrimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P