banner204

banner177

banner193

DÜNYA DEVİ OTOMOBİL MARKALARININ GELİŞTİRİCİ TEDARİKÇİSİ: ELATEK

Bursa’da 1965 yılında temelleri atılan Elatek, günümüzde; otomotiv ana sanayi başta olmak üzere birçok sektöre kauçuk hortum, plastik hortum ve sistem parçaları tasarlayıp üretiyor. Dünya devi otomotiv üreticileri ile geliştirici tedarikçi olarak çalışan Bursa’nın vizyoner firması Elatek; yıllık 20 milyon adetten fazla akışkan sistem parçası, 4 bin ton kauçuk karışım üretim kapasitesi ile 30’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

ÖZEL HABER 17.08.2022, 14:14 17.08.2022, 14:22
DÜNYA DEVİ OTOMOBİL MARKALARININ GELİŞTİRİCİ TEDARİKÇİSİ: ELATEK


Elatek Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Değirmencioğlu, Elatek hakkında bilgiler verdiği açıklamasında Elatek’in başarı yolculuğunu anlattı.

Elatek’in kuruluşundan bugüne başarı hikayesini kısaca anlatır mısınız?

Elatek Kauçuk, 1965 yılında kurulmuş olan Üçyıldız Kauçuk’un 2002 yılında Değirmencioğlu ailesine katılmasıyla kurulmuş olup, otomotiv sektöründe çok uzun yıllardır var olan, ciddi bir bilgi birikimi ve know-how a sahip bir firmadır. Kurulduğu yıldan beri Dünya markası otomotiv firmaları için farklı akışkan sistemler için kauçuk, plastik, metal hortum ve borular üretmektedir. Ayrıca, sahip olduğumuz yüksek teknolojik makine parkuru ve kalite belgeleriyle kendi sektöründe geliştirici tedarikçi ünvanına sahiptir diyebiliriz.

Motor Soğutma Sistemleri, Hava Tahliye Sistemleri, Hava Emiş Sistemleri, DPF Sistemleri, SCR Sistemleri ve Formlu Enjeksiyon ürünler haricinde ürün çeşitliliğinize ekleyebileceğimiz bir şey var mı ?

Son 3 yıldan fazla süredir elektrikli araçlar için yeni ürünler geliştirdik ve geliştirmeye devam ediyoruz. Özelikle elektrik motorlarının soğutma sistemleri ve batarya soğutma sistemleri için geliştirici tedarikçi olmaya devam ediyoruz. Hybrid, Plug-in ve BEV araçlar için halı hazırda birçok otomotiv üreticisi firmalara çözümlerimiz var.

Ürünlerinizin üretim süreçleri ve ürünlerin özellikleriyle hakkında kısaca bilgi verir misiniz ?

Elatek’in en büyük gücü entegre bir üretim tesisine sahip olmasıdır. Hammadde girişinden nihai ürünü elde edene kadar geçen sürecin büyük bir çoğunluğu kendi bünyemizdedir. Sahip olduğumuz Ar-GE merkezimiz ve yüksek teknoloji içeren makine parkurumuzla sadece üretici değil aynı zamanda yeni ürün ve proses geliştirebilen tedarikçi rolünü üstlenmekteyiz.

Yıllık üretim hacminiz nedir?

Şu an için 4 bin ton kauçuk karışım üretebiliyoruz. Ürettiğimiz bu kauçuk karışımı ve diğer plastik vb ürünleri kullanarak 20 milyon adetten fazla akışkan sistem parçası üretebilecek kapasiteye sahibiz.

Kaç ülkeye ihracat gerçekleştiriyorsunuz ?

Şu an da 30’a yakın ülkeye ihracat yapmaktayız. Bunların büyük bir çoğunluğunu Avrupa ülkeleri oluştururken, yeni projelerimizle birlikte Amerika, Meksika ve bazı Orta Doğu ülkelerine de ihracat yapmaya başladık.

İhracat ve ithalat oranını karşılaştıracak olursak, oranlarını belirtir misiniz ?

Ne yazık ki üretim gamımız ve bulunduğumuz sektör itibariyle ithalata çok bağlı bir firmayız. Bu bağlılığımızı yapmış olduğumuz %50’e yakın direk ihracatla ve otomotiv üreticileri üzerinden gerçekleşen dolaylı ihracatla ülke ekonomisine ciddi bir katkı veriyoruz.

İstihdam rakamlarınız, personel kadronuz hakkında bilgi verir misiniz ?

Elatek olarak şu an da 380 kişilik bir ekibimiz olup, diğer grup firmamızla birlikte toplam çalışan sayımız 420 civarındadır.

Üretim merkezi nerede yer alıyor ve üretim yapılan alanın ölçüleri nedir ?

Üretim merkezimiz Demirtaş Organize Sanayi Bölgesinde yer alıyor ve toplam 22 bin metrekarelik bir üretim alanına sahibimiz, bunun dışında Bursa Organize Sanayi Bölgesinde yer alan grup şirketimiz Organo Kimya, 4 bin metrekarelik bir alanda yurt içi ve yurt dışı otomotiv satış sonrası müşterilerine hizmet veriyor.

Dünyanın önde gelen birçok otomobil markasıyla işbirliği yapıyorsunuz, önemli referanslarınız nelerdir ?

VW Group firmaları (Audi, Bentley, Porsche, Seat, Skoda, Lamborghini, MAN, Volkswagen), Stellantis Group, Renault, Ferrari, Tesla, Ford, Toyota, Mercedes, Mclaren, Otokar, Isuzu gibi birçok büyük otomobil markasıyla direk ve dolaylı olarak işbirliği yapıyoruz.

İş yoğunluğunuzu hangi sektörler oluşturuyor ?

Şu an için %100 Otomotiv Sektörü için çalışıyoruz.

ELATEK Yüksek Teknoloji ile anılan bir şirket bu konu hakkında neler söylemek istersiniz ?

Ürettiğimiz ürünlerin üretim prosesleri gerçekten kolay değil, biz bu zorluğu sahip olduğumuz, kendi alanındaki en iyi ve yüksek teknoloji içeren makinalarımızla aşıyoruz. Ve bu alanda yatırım yapmaya da devam ediyoruz. Bunun dışında, kendi bünyemizde yer alan otomasyon ekibimizle birlikte üretim içerisinde kullanılan birçok yeni ve robotik makinaları devreye almaya devam ediyoruz.

Alanınızda Bursa ve Türkiye’de nasıl konumda yer alıyorsunuz ?

Bursa bulunduğumuz sektör gereği otomotivin kalbi desek yanılmayız diye düşünüyorum. Renault, Tofaş(FCA) ve TOGG ile beraber 3 tane büyük ana otomotiv üreticisin merkezinin burada bulunması, yan sanayilerinde burada kümelenmesine büyük destek veriyor. Türkiye ise özellikle Avrupa Otomotiv endüstrisinin en büyük ve güçlü tedarikçilerin yer aldığı önemli bir jeopolitik bir konuma sahip. Özellikle pandemi dönemde başlayan ve halen devam eden tedarik zinciri problemlerine istinaden, birçok firmanın ülkemize olan ilgisinin arttığını söyleyebiliriz.

Ar-Ge merkeziniz hakkında hakkında neler söylemek istersiniz ?

2017 yılında Bakanlık tarafından tescilimizi alarak Ar-Ge merkezimizi kurduk. Destek birimlerimizle beraber 26 kişilik bir Ar-Ge ekibimiz var. Yeni ürün geliştirme, design, tasarım ve proses geliştirme faaliyetlerimizi Ar-Ge ekibimiz yönetiyor. Ayrıca, Ar-Ge merkezimiz kurulduğunda bu yana da Türkiye’de en yüksek Ar-Ge harcaması yapan ilk 500 firma içerisinde yer almaktadır.

Yeni yatırımlarınız hangi alanlarda olacak, hedeflerinizi bizimle paylaşır mısınız ?

Şu an gündemimizde AB Yeşil mütabakat süreci var. Biz 2 yıl önce devreye aldığımız 1.2 mw kurulu güce sahip GES yatırımımızla, karbon ayak izimizi düşürmek adına ilk adımı atmıştık. Bu yıl ise firma içerisinde oluşturuduğumuz ekibimizle birlikte Enerji verimliliği ve enerji geri kazanımlarıyla projelere odaklanmış durumdayız.

  • Motor Soğutma Sistemleri
  • Hava Tahliye Sistemleri
  • Hava Emiş Sistemleri
  • DPF Sistemleri
  • SCR Sistemleri
  • Formlu Enjeksiyon Ürünler

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P