banner204

banner177

banner193

EĞİTİM-BİR-SEN EĞİTİMCİLERİN YANINDA / RAMAZAN ACAR’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar yaptığı açıklamalarda salgın sürecinde sendikanın yapmış olduğu önemli girişimleri anlattı. Acar pandemi sürecinde öğrenci ve eğitimcilerin meslek liselerinde seferberlik ruhu ile üretime geçtiğinin altını çizerken öğretmenlerin yaşadığı sorunları da anlattı. Acar ayrıca Bursa’da öğretmen açığının olduğunu ve Bursa’ya yeni okulların yapılmasının gerektiğini ifade ederek birçok önemli konu ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

ÖZEL HABER 30.06.2020, 16:33 30.06.2020, 17:06
EĞİTİM-BİR-SEN EĞİTİMCİLERİN YANINDA / RAMAZAN ACAR’DAN ÇARPICI AÇIKLAMALAR

ÖZEL HABER: FETİH BAĞCI

Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 Nolu Şube Başkanı Ramazan Acar Bursa Haberdar Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.

SALGIN SÜRECİNDE SENDİKAMIZ DEĞERLER SENDİKACILIĞININ GEREĞİNİ YAPMIŞTIR

Acar, Memur-Sen Konfederasyonu ve bağlı sendikaların salgın sürecinde yapılan önemli gelişmeleri şöyle anlattı, “Sağlık çalışanlarına Ankara’daki Eğitim-Bir-Sen Misafirhanemizi tahsis etmenin yanında, Cumhurbaşkanlığımızın ''Biz Bize Yeteriz Türkiye’m'' ve Konfederasyonumuzun yardım kuruluşlarıyla yaptığı  “Şimdi Vefa Zamanı” kampanyalarına 2 milyon TL nakdi, Ramazanda ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere yardım kuruluşları vasıtasıyla 1.5 milyon TL kumanya bedeli ödeyerek maddi sorumluluğun yanında, Türkiye’nin her yerinde olduğu gibi Bursa’da da çoğunluğu üyemiz olan bin eğitimci arkadaşımız sosyal vefa destek gruplarında gönüllü olarak görev almakla yardım kampanyalarına destek olarak manevi sorumluluğunu da yerine getirdiler yönetici ve üyelerimiz vasıtasıyla. Olağanüstü bir süreç yaşadığımız bu dönemde değerler sendikacılığının ön planda tutulmasını sağlayan teşkilatımız ve tüm üyelerimize şükran borçluyuz.”

PANDEMİ SÜRECİNDE EĞİTİM ÇALIŞANLARIMIZ ADETA DESTAN YAZDI

“Dünyanın  malzeme tedariğinde sıkıntı yaşadığı ilk andan itibaren okullarımız harekete geçerek koruyucu ekipman üretiminde dünyaya örnek olduklarını aktaran Acar, “Dezenfektan, maske, koruyucu elbise, laringoskop ve sperlikler hatta solunum cihazı üreten, gecesini gündüzüne katarak ülkemize büyük katkılar sunan başta Meslek Liselerimiz olmak üzere Özel Eğitim Okullarımız ve BİLSEM'lerimize, 3D yazıcıları vasıtasıyla çorbada bizim de tuzumuz olsun kabilinden siperlik üreten ortaokul, lise ve imam hatip liselerimize de çok teşekkür ediyoruz. Umudumuzu diri tutan, iman varsa imkan vardırın somut örneklerini bizzat müşahede ettik. Okullarımız ve kurumlarımız, her gün binlerce koruyucu sağlık ekipmanını (maske, dezenfektan,siperlik,tulum,laringoskop) hastanelere, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, sivil toplum örgütlerimize ve halkımızın kullanımına sunarak özverili bir çalışmayı Bursa'mızda da ortaya koydular.”

  • Cerrahi Maske 2.485.000 adet
  • Laringoskop     1.150 adet
  • Solunum Valfi   24 adet
  • Tulum/Önlük    4.500 adet
  • Yüz Koruyucu Siperlik  55.900 adet
  • Yüzey Dezenfektanı 345.000 litre
  • El Dezenfektanı         88.000 litre

EĞİTİM ÇALIŞANLARIMIZ DAHA ÇOK TAKDİR EDİLSİN

“Mülki amirlerimiz tarafından sürecin kahramanlarının daha çok takdir edilmesini bekliyoruz.” diyen Acar şöyle devam etti, “İçinden geçmekte olduğumuz bu zor günlerde gönüllü olarak durmadan yorulmadan üreten öğretmenlerimizi, usta öğreticilerimizi, eğitim çalışanlarımızı, Kurum Müdürlerimizi, kamu kurumlarımızın kıymetli katkı verenlerini; bu sürecin emektarı, yılmaz ve yorulmaz savaşçıları sağlık çalışanlarımızı yürekten kutluyoruz.”

PANDEMİYLE SÜRECİNDE EĞİTİMCİLERİN YANINDAYDIK

Pandemi ilan edildikten sonra öğretmenlerin birçok sorunla karşılaştığını da aktaran Acar, “Uzaktan canlı sınıf uygulamaları vasıtasıyla öğrencilerimizle eğitim-öğretim faaliyetlerine katılan öğretmenlerimizin yaşadığı sorunlar oldu. Sendikal kazanım olan idari izinlerde ek derslerini yapmış sayılma uygulamasının yansıması olarak, salgınla mücadele sürecindeki ekonomik istikrar önlemleri çerçevesinde öğretmenlerin, ücretli öğretmenlerin ve usta öğreticilerin, ders ücreti ödemelerinin devam edilmesi yönünde karar alınmasını sağladık. Salgınla mücadele noktasında 22-26 Haziran haftasında gerçekleştirilen seminer dönemi uygulamasının da dijital platformlar vasıtasıyla gerçekleştirilmesini, Mezun olmaları gecikmemesi için 12.sınıf öğrencilerinin sorumluluk sınavlarının haziranda; ara sınıf öğrencilerinin de eylülde bütünleme sınavlarının yapılma kararının alınmasını sağladık.”  ifadelerini kullandı.

SÖZLEŞMELİ,ÜCRETLİ ÖĞRETMEN SORUNU DEVAM EDİYOR

Sözleşmeli öğretmenlik ile ilgili açıklamalarda bulunan Acar, “En büyük problem istihdam modeli, 2012 yılında sendika olarak 70 bin imza toplayarak sözleşmeli öğretmenlik uygulamasını kaldırtmıştık.2016’dan itibaren 4-B sözleşmeli öğretmen uygulaması geri geldi. Kadrolu ile sözleşmeli öğretmen arasında 12 kalem fark var. Tayinlerinde eş durumu ve benzeri sebeplerden dolayı 3+1 yıl tayin isteyememe sorunu var. Ayrıca yeterince atama yapılamadığı için ek ders ücreti karşılığı görev yapan öğretmen arkadaşlarımızın sıkıntıları devam ediyor. Sözleşmeli, ücretli öğretmen uygulamaları son bulmalı kadrolu istihdam esas olmalı. Kısacası esnek çalışmaya varız ama esnek istihdama yokuz” diye konuştu.

BURSA’DA ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR

Bursa’daki öğretmen açığının ciddi sorunlar oluşturduğunu aktaran Acar şu rakamları paylaştı, “Bursa’da 4 bine yakın ücretli öğretmen çalışıyor. Bu şu demek kadro tahsisi sorunu aşılmalı ve 4 binin üzerinde olan norm kadro doldurulmalıdır. Geçtiğimiz eylül ayında Bursa’ya 500 civarında öğretmen atanarak yaramıza merhem oldu. 18 Mart 2020’deki atamada Bursa’ya yalnızca 5 atama gerçekleşti.  Temmuz 2020 atamalarında bu ihtiyaç görülmeli ve Bursa’mız 20 bin atamadan hak ettiği payı almalıdır. Bursa’da (resmi+özel) 1880 kurumda,615 bin öğrenci,37 bin eğitimci görev yaparak hizmet üretiyorlar.”

BURSA DEPREM HATTINDA BULUNUYOR

“Deprem bölgesinde yaşıyoruz, depreme dayanıksız oldukları yapılan tahlillerle ortaya çıkan 16 okul +6 ek bina toplam 24 okulun yıkılmasına şubat tatilinde karar verilmiş ve uygulamaya geçilmişti. Yıkılmasına karar verilen okullardaki öğrenciler yakınlarındaki okullarda eğitim öğretimlerine devam ediyorlar. Şimdi durum nedir denirse Bakanlığımız ve TOKİ kanalıyla yapım çalışmaları sürdürülmektedir. Bazı okullarımızda da bina güçlendirmeleri yapımı YKS akabinde gerçekleştirilecektir.”

BURSA’YA YENİ OKULLAR ŞART

Bursa’da nüfus artışından ve göç almasından kaynaklı okul ihtiyacının her geçen gün arttığını ifade eden Acar, son durumu şöyle aktardı; “Bursa yıllık ortalama 60-70 bin civarında göç olan bir şehir. Çok sık göç alan bölgelerde senelik planlamalar yapılarak yeni okullar yapılmalıdır.” 

İlçeler bazında okul durumunu değerlendiren Acar, “Gürsu’da ciddi bir okul ihtiyacı var. Gürsu’da yaşayan öğrenciler Yıldırım’a ya da Kestel’e gidiyor. Gürsu’da arsa bulmakta zorlanılıyor. Sanayi Bölgesi’nin içinde okullar var. OSB’nin içinde Sağlık Meslek Lisesi ve anaokulu var ancak bu bölgelerde okul sayısı artırılmalı. Gürsu’da 26 bin öğrenci var ama 23 okul var. Burada da ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Osmangazi’nin bazı bölgelerinde de okul yapılması kaçınılmaz görünüyor. Ayrıca Yıldırım’da bir Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi Yıldırım’a değer katacaktır. Bunun yanı sıra Yıldırım’da yatılı bir okul ihtiyacı olduğunu ifade edebilirim.” diye konuştu.

ADRESE DAYALI SİSTEMDE SORUN YAŞANIYOR

Adrese dayalı sistemin artılarını ve eksilerini aktaran Acar, “Meslek liselerinde yeni sınav sistemiyle ilgili handikabımız var. Bütün velilerimiz çocuklarının sınavlı okulda okumasını istiyor. Halbuki bu sistemin amacı şuydu; sınava giren öğrenci sayısını azaltmak. Ama herkes öğrencinin durumunu göz ardı ederek sınavda yarışa girme ihtiyacı duyuyor.  Adrese dayalı sistemden sonra özellikle Anadolu Liselerinde büyük bir yığılma var. Sınıflar 40’lı rakamlara ulaştı.  Ama bir meslek edinme noktasında handikap yaşıyoruz. Adrese dayalı Anadolu Liselerine kontenjan sınırı konulamıyor. Adres bölgesindeki kişi meslek lisesi tercihi yapmamış ve sınavlı bir okul kazanamamışsa adresi o bölgedeki hangi Anadolu Lisesi ile ilişkilendirilmiş ise o okula kaydı düşüyor. Burada büyük sıkıntı gözlemliyoruz. Bazı okulların kontenjanları bir anda iki katına kadar çıkabiliyor. Örneğin  Nilüfer’de Çamlıca ve Barış Anadolu Lisesi, Yıldırım’da Nuri Nihat Aslanoba Anadolu Lisesi… Bazı lokasyonlarda ciddi sıkıntılar var.” dedi.

MESLEK LİSELERİMİZ HAK ETTİĞİ RAĞBETİ GÖRSÜN

Dünyayla beraber ülkemizde de yaşadığımız salgına karşı mesleki ve özel eğitim okullarının ortaya koyduğu seferberliğe ilişkin açıklamalarda bulunan Acar, şunları söyledi; “Bu durum biz eğitimcileri ziyadesiyle memnun etti. Bu vesileyle de mesleki eğitimin ve bu eğitimlerin verildiği meslek liselerimizin önemini bir kez daha ortaya somut olarak çıkmış oldu. Süper güç olarak nitelenen devletler dahi başkalarından gelecek maskelere muhtaç biçare şekilde beklerken bizim meslek liselerimiz ve özel eğitim kurumlarımız; maske, laringoskop, koruyucu elbise, yüz siperliği hatta solunum cihazı üretimi gerçekleştirebiliyor.Umuyor ve bekliyoruz ki siyasetçisinden sanayicisine herkes mesleki eğitime destek için üzerine düşeni artık yapar. Yaşadıklarımızın bizler öğrettiklerinden yola çıkarak verilecek değer ve sağlanacak itibar ile meslek liselerimizin en kısa zamanda öğrencilerimizin tercih için yarışacağı okullara dönüşeceğine inanıyorum.”

 BURSA TÜRKİYE İKİNCİSİ OLDU

Bursa eğitim öğretimde ciddi bir ivme yakaladı. Bursa, üniversite sınavlarında geçen sene tüm okul türleri dahil Türkiye 6.sı oldu. Sadece Anadolu ve Fen Liselerini sınavlı ve sınavsızlar dahil kategorilendirdiğimizde ise Türkiye 2.si Bursa. Ancak çok iyi öğrenciler yetiştirmemize rağmen çocuklarımız kendi ilini tercih etmiyor. Bu konuda şehrimizin iki üniversitesine tanıtım/burs/tercih edilirlik konularında büyük iş düşüyor.”

ŞEHRİMİZİN ÜNİVERSİTELERİ TERCİH EDİLİRLİKLERİNİ ARTTIRMALILAR

Bursa’da ciddi bir şekilde üniversite eksikliğinin olduğunu da aktaran Acar tavsiye şeklinde şu ifadeleri aktardı, “Bursa’da yaşayan öğrencilerimizin üniversitede Bursa’yı tercih etme noktasında listenin çok çok gerisindeyiz. İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir en çok tercih edilen şehirler olarak ön plana çıkıyor maalesef… Üniversitelerin kendini iyi tanımadığından da kaynaklanıyor.  Çocuklarımızın lisesini okuduğu şehirlerdeki üniversiteleri tercih etmelerini bir eksiklik olarak görüyoruz. Bu konuda şehrimizin iki üniversitesine tanıtım/burs/tercih edilirlik konularında büyük iş düşüyor. Üniversitelerimiz kendilerini etkin bir tanıtımla daha cazip hale getireceklerdir. Şehrimizde ayrıca yeni Üniversiteler de oluşturulmalıdır.”

YKS 2020 / ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ

Öğrencilerin zorlu bir süreci geride bırakarak lise ve üniversite sınavlarını tamamladıklarını hatırlatan Acar, “Her birisine emeklerinin karşılığını alacakları gönüllerindeki üniversitelerde okuyabilecekleri sonuçlar temennisinde bulunuyorum, gençlerimiz ve velilerimiz üniversite tercihleri yaparken doktorluk, hukuk gibi meslekleri ilk sıraya koyarken “olmazsa öğretmen olurum” gibi öğretmenlik mesleğini değersiz gösteren bir tutum sergilemekteler. Bunu kabul edemiyorum. Bununla alakalı olarak  da Bakanlığımızın bir an evvel Öğretmenlik Meslek Kanunu’nu hayata geçirmelidir. Maalesef gençlerimiz daha çok milli ve manevi değerleri değil dünyevi imkanları önceliyor. Aileler de genellikle çocuklarını, mezun olduğunda elde edeceği ekonomik imkanlar ve kazanacağı statüyü önceleyerek tercih yapıyor. Ülkeler en çok önem verdiği mesleklere gerekli itibarı verdiğinde yüksek öğretimde öğrencilerden gerekli ilgiyi görecektir. Örneğin ülkemiz en çok tarıma önem verse mezun olan ziraat mühendisi dolgun ücretlerle tayin edilse görülecektir ki en yüksek puanla alan okullar ziraat mühendisliği olacaktır. Kısacası, bir millet için en önemli şey doğal olarak eğitim olmalıdır. Eğitimin ana unsuru öğretmene gereken değer verilmelidir.” dedi.

ÖZLÜK HAKLARIMIZA İLİŞKİN OLARAK;

Yeni Normale değinen Eğitim-Bir-Sen Bursa 1 No’lu Şube Başkanı  Acar, “İlk yapılması gereken işlerden birinin de kamu personel sisteminin bütünüyle ve herkes için kadrolu ve güvenceli istihdamla şekillendirilmesi olmalıdır. Ayrıca kariyer ve liyakat sistemi tarihi birikimimize ve medeniyet perspektifimize uygun biçimde kurulsun ve uygulansın, diyoruz. Bunun yanında, salgın nedeniyle istihdamda yaşanan negatif eğilimi bitirmede kamu öncülük yapmalı, kamunun boş kadrolarına dönük atama süreçleri hızlandırılmalıdır. Sözleşmeli istihdam sona ermeli,4B'ye geçirilen 4C’li personelin zorunlu emekliliği, ek ödeme yoksunluğu, görevde yükselme yoksunluğu son bulmalıdır” açıklamasında bulundu.

DÜZENLEMELERİN TAKİPÇİSİYİZ

Eğitim çalışanlarını ilgilendiren bazı düzenlemelerin takipçileri olduğunu dile getiren Acar, “Uzun zamandır beklenilen öğretmenlik meslek kanunun paydaşlarla birlikte ele alınması, bir an evvel çıkarılması gerekir. Eğitimciye şiddet olaylarını sona erdirecek tedbirler alınmalı ve yasal düzenleme ivedi bir şekilde yapılmalıdır. Gelir vergisinde adalet beklentimiz karşılanmalı, oranlar düşsün talebimiz dikkate alınmalıdır. Kılık kıyafet dayatmasına son vermenin, grev ve siyaset yasağına son vermenin salgın sonrasına normalleşmeye katkısının büyük olacağı görülmeli ve kamu görevlilerine bu yasaklara son müjdesi verilmelidir” diyerek işin takipçisi olacaklarını vurguladı.

“YAŞASIN EMEK İÇİN TER DÖKEN HERKESİN DİRENİŞ RUHU”

Emeklilerin, bu ülkeye hizmet etmiş emekçiler olduğuna dikkat çeken Acar, “Maaşlarını artırmak, kaygılarını azaltmak, aile ve çocuk yardımından yararlandırmak; yeni, büyük ve güçlü Türkiye için zor olmasa gerek. Ek göstergeleri yükseltmek, ek ödemeleri, emekli ikramiyesi ve maaşına dâhil etmek artık gerçekleşsin” dedi. Başkan Acar sözlerini, “Son söz olarak, bugün olduğu gibi hep birlikte haykıracağız; yaşasın emeğimiz, yaşasın birbirimize karşı sevgimiz ve muhabbetimiz, yaşasın inancımızın bize müjdelediği umut ve yaşasın emek için ter döken, zaman harcayan herkesin direniş ruhu” diyerek sonlandırdı.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P