banner204

banner177

banner193

banner205

“PROJE KREDİLERİNDE FAİZ İNDİRİMİ UYGULANMALI”

Kamu bankaları tarafından devreye alınan sıfır konutlar için 12 ay ödemesiz, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0.64 faiz oranını tarihi bir fırsat olarak değerlendiren İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkan Yardımcısı aynı zamanda Lik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurt, 0.64 faiz oranının tamamlanmamış yani proje aşamasında olan konutlarda da uygulanması gerektiğini belirterek çağrıda bulundu.

ÖZEL HABER 29.07.2020, 12:18
“PROJE KREDİLERİNDE FAİZ İNDİRİMİ UYGULANMALI”

Özel Haber: Fetih Bağcı

Kurt yaptığı açıklamada, bu süreçte konut stoğunun hızla erimesiyle birlikte proje kredilerinde 0.64 faiz uygulamasının hem müteahhitler hem de konut sahibi olmak isteyenler için büyük fırsat olabileceğine dikkat çekti.

Kamu bankaları tarafından tüketicilerin finansman ihtiyaçlarına uygun şartlarda destek verilebilmesi amacıyla devreye alınan konut paketinde, birinci el/sıfır konutlar için azami 12 ay ödemesiz dönemli, 15 yıla kadar vade ve aylık yüzde 0.64 faiz oranı ile finansman imkanı sunuluyor.

Kamu bankalarının 2 Haziran’da hayata geçirdiği ‘avantajlı konut kredisi’ paketi güncellendi. Buna göre, ikinci el konutlar için sunulan 0.74 vade oranı artık 0.79 olarak uygulanıyor. 12 aylık ödemesiz dönem uygulaması ise yine ikinci el konutlar için son buldu.

12 ay geri ödemesiz, 0.64 kredi faiz oranıyla Bursa’nın denize açılan kapısı Mudanya’da Lik Yapı’nın eşsiz projelerinden birinde ev sahibi olabilirsiniz. LİK YAPI'NIN PROJELERİNİ İNCELEMEK İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ 

PROJE ANLAŞMASI OLAN TAMAMLANMAMIŞ KONUTLARDA KREDİ İMKÂNI

Proje kredileri hakkında bilgiler veren Kurt şunları söyledi, “Satın alınmak istenen konut için banka ile inşaat firması arasında proje bazlı bir anlaşma söz konusu ise, tüketici rahatlıkla konut inşaat durumunda olsa dahi kredi çekebilir. Burada konutun tamamen bitirilmesi şartı aranmaz.  Proje anlaşmalı konut kredilerinde inşaatın tamamlanma derecesine bakılmaması tüketici açısından avantaj taşır. Banka proje bitimine kadar inşaat firması tarafından taahhüt edilen tüm işlemleri yakından takip eder ve inşaat firması üzerinde yasal açıdan güçlü bir yaptırım uygulayabilir. Proje bazlı konut alımlarında piyasa oranlarına kıyasla, indirimli faiz oranı içeren kampanyalar da bankalarca sunulur.”

KONUT, HER ZAMAN KAZANDIRDI

Konut kredileri için hayata geçirilen 1 yıl ödemesiz, 0.64 faiz oranın tarihi bir fırsat olmasıyla birlikte konut stoğunun hızlı bir şekilde eridiğine dikkat çeken Kurt, pandemi nedeniyle insanların evlerine verdiği önemin arttığını ve bahçesi olan, balkonu büyük evleri tercih ettiğini aktardı. Evde kalınan süreçte ve deprem kuşağında olan ülkemizde konuta olan talebin faiz indirimiyle birlikte hızlı bir şekilde arttığına işaret ederken, konutun her zaman sağlam bir liman olarak göründüğünü, konuta gayrimenkule yatırım yapanları her zaman karlı çıktığının da altını çizdi.

KONUT STOĞU ERİDİ, YENİ PROJELER İÇİN PROJE KREDİSİ ŞART!

2017’den bu güne kriz sürecinde olan konut sektöründe yeni projelerin az olması ve faiz indirimiyle konut stoklarının çok hızlı bir şekilde eridiğine vurgu yapan Kurt, “ Yeni konut projeleri hazırlaması zorlu bir süreç. Hazırlık süreçleri en az 5-6 sürüyor. İnşaat sektörü yaşanan krizlerin ardından yeniden toparlanarak yeni konut projeleri üretmeye hazırlanıyor. Tüm bu sebeplerden dolayı 0.64 kredi faiz oranının proje kredilerinde de hayata geçirilmesini talep ediyoruz.  Kredi projeleri yani tamamlanmamış konutlara verilen kredi oranın düşürülmesi hem alıcılara hem de müteahhitlere birçok fayda sağlayacak. Müteahhit açısından bakacak olursak hızlılık ve garanti anlamına da geliyor. Bir müteahhit proje kredisinden kredi alıp inşaata devam ediyorsa, o firma bir anlamda güvenilir firmadır. Proje kredilerinde müteahhit hızlıca parasını tahsis edebiliyor. Tüketiciler açısından baktığımızda ise, proje kredisi için bankayla anlaşma sağlamış bir firmalar zaten en güvenilir firmalardır. Banka bir nevi burada kefil oluyor. Konut alıcıları kendi üzerinde de kredi alabiliyor.   Müteahhit bu projeyi tamamlamadığı takdirde Tüketici Koruma Kanuna göre bankaya bir dilekçe vererek ödemiş olduğu parayı geri alabiliyor. Konut alıcıları da bu şekilde kendini garanti altına almış oluyor.”

“HÜKÜMETİMİZDEN BEKLENTİMİZDİR”

Mevcut konut kredi faiz indiriminin tamamlanmamış konut projelerinde de hayata geçirilmesi, ekonominin lokomotif sektörü inşaat sektörüne yeniden can verecek ve bu sektörden geçimini sağlayan milyonlarca kişiye nefes aldıracaktır. Artan inşaat maliyetleri ile birlikte, konuta olan talep düşünüldüğünde sektörün yeniden canlanması ve yeni projelerin hızlı, güvenilir bir şekilde hayata geçirilmesi için konut kredisindeki mevcut 0.64 faiz oranının aynı zamanda projelerde de kullanılmasını hükümetimizden bekliyoruz. Aynı zamanda faiz indiriminin  Ofis ve dükkanlar içinde uygulanması sektör açısından olumlu olacaktır.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:20
Güneş 06:45
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P