banner204

banner177

banner193

banner205

Sanayinin olmazsa olmazı Birlik Teknik Otomat

2004 yılından bu yana talaşlı imalat ve otomat parça üretimiyle faaliyetlerini sürdüren Birlik Teknik Otomat;  otomotiv ve diğer endüstrilerin ihtiyacı olan pim, mil, somunlar, tapalar, bağlantı elemanları vb. hammaddesi kurşunlu otomat-kurşunsuz otomat  -pirinç, bronz, teflon, paslanmaz, alüminyum, çelik gibi hammaddeden son teknoloji CNC Torna ve Cnc Freze tezgahlarında üretimini gerçekleştiriyor. Üretiminin yüzde 80’nini yurtdışına ihraç eden Birlik Teknik Otomat ürettiği parçalar ile sanayinin olmazsa olmazları arasında yer alıyor.

ÖZEL HABER 23.11.2019, 11:00 23.11.2019, 11:13
Sanayinin olmazsa olmazı Birlik Teknik Otomat

ÖZEL HABER: SERCAN GÜLER 


Kuruluş yılı 2004 olan kurulduğu yıllarda üretim portföyü sadece talaşlı imalat ve otomat parça üretimiyle sınırlı olan Birlik Teknik Otomat Metal Ürünleri Ltd. Şti. otomotiv, makine imalatı, koltuk imalatı, beyaz eşya, kapı sistemleri, mobilya, sektöründe kaliteli hizmet vermeyi ve müşteri taleplerini noksansız bir şekilde karşılamayı prensip edinerek üretimine kesintisiz devam ediyor. Kayapa Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan fabrikasında faaliyetlerine devam eden Birlik Teknik Otomat 40’tan fazla kişiye istihdam sağlarken, çalışanlarının yarısının kadın olmasıyla da kadın istihdamına büyük dikkat çekiyor.

TÜM ENDÜSTRİLERİN İHTİYACI!

Birlik Teknik Otomat’ın kurucusu Fırat Uygun Birlik Teknik Otomat ile ilgili bilgiler verdiği açıklamasında sanayicilerin sorunlarını ve Türkiye sanayisinin geleceğini Bursahaberdar’a anlattı. Birlik Teknik Otomat hakkında bilgiler veren Uygun, “Talaşlı imalatı soğuk metal şekillendirme teknolojisine sahip alt yapısı ile ürün gamı itibariyle gelecek her türlü talebi karşılayabilecek makine ve kalifiye elemanlara sahip bir firmayız. Otomotiv ve diğer endüstrilerin ihtiyacı olan pim, mil, somunlar ve benzeri parçaları; hammaddesi bronz, teflon, paslanmaz, alüminyum, çelik ve benzeri hammaddelerden son teknoloji CNC Torna ve Cnc Freze tezgahlarında üretiyoruz.” açıklamasında bulundu.

İKİ TEZGAHTAN BU GÜNLERE…

2004 yılında yalnızca iki mekanik tezgahla bu işe başladıklarını anlatan Uygun, “Sürekli olarak firmamızı büyütmeyi kendimize amaç edindik. Bugün geldiğimiz noktada 25 tane programlanabilir CNC Torna, 40’a yakın mekanik tezgahımızla üretimimize devam ediyoruz. Burada yaptığımız talaşlı imalat ile tamamlayıcı parçalar olan pim, cıvata, somun gibi parçalar üretiyoruz. Otomotivde dünya devi markaların ihtiyacı olan parçaları üretiyoruz, bu kapsamda en son yaptığımız anlaşma neticesinde şu anda 100 bin adet civarında Audi parçası üretiyoruz. Talaşlı imalat, sanayiinin vazgeçilemez unsuru; otomotiv sektörü, makina, mobilya, beyaz eşya ve benzeri sektörlere tamamlayıcı parçalar üretimini gerçekleştiriyoruz. Üretimimizde 40 kişiye istihdam sağlıyoruz, çalışanlarımızın yarısı kadınlardan oluşuyor.” diye konuştu.

OLMAZSA OLMAZ!

Talaşlı imalatın ve ürettikleri ürünlerin sanayinin olmazsa olmazı olduğunu aktaran Uygun şöyle devam etti, “Bizler sanayide olmazsa olmazız. Otomotivde, makine sanayinde, endüstriyel olarak her yerden bir bakkalında kullandığı ürünlere, dünya devleri firmalarında kullandığı tüm ürünlere kadar bizim üretimleriz yani talaşlı imalatı görebiliriz. Tornacılık olmazsa olmaz bir meslek.” dedi.

SANATKAR KALMADI, ALT YAPI BİTTİ!

 Geçmişten bugüne sanayi sektöründe çok şey değiştiğine değinen bugün gelinen noktayı şöyle değerlendirdi, “Önceden sanatkârlarımız vardı şimdi sayıları çok azaldı ve yok olma noktasına geldi. Üst düzey akıllı makinalar var ama kişiler eğitimsiz, sanatkar değiller. Bursa sanayisini bu günlere getiren de o teknik öğretmenlerdir. Artık sanatkar kalmadı, alt yapı bitti, 5-10 yıl içerisinde  tornacılık sektöründe usta sanatkar, teknik öğretmenler yok olma noktasına gelecek. Sanayi alanında Türkiye olarak büyük çabalarımız var ancak 10 yıl içerisinde sanayi sektöründe belirttiğim nedenlerde dolayı daha büyük sıkıntılar yaşanacak.”

DEVLET DANIŞMANLIK ALMALI

 “Türkiye turizme mi, tarıma mı yoksa sanayi yatırımlarına mı öncelik vermeli önce bu 3 temel konudan birini pilot olarak seçmesi gerekiyor.” şeklinde konuşan Uygun sözlerini şöyle sürdürdü. “Ülkemizin bir alana ağırlık vererek bu alanda yükselmesi şart. Tarım ve sanayi Türkiye’nin geleceği… Tarımda ve sanayide yetkililerimizin Türkiye sanayisinin doğuşundan bugünlere ulaşan sanatkarlarımıza danışarak, sanayicilerin sorunlarını içeriden görebilen teknik öğretmenlerden danışmanlık alarak sorunların doğru şekilde tespit edilmesi gerekiyor.” dedi.

YETENEKLİ İNSANLARIMIZ ARTIK YOK!

Geçmişten bu güne çıraklığın bittiğini aktaran Uygun sanayinin en büyük sorunlardan birini şu sözlerle anlattı, “Önceden ebeveynler çocuklarının kolunda altın bilezik olması için bir meslek öğrenmelerini isterdi. Tornacı olmak önceden herkesin yapabileceği bir iş değildi o zamanlarda çıraklar teknik resim kurslarına giderdi, kendilerini geliştirirlerdi. Ustasının yanında onun tecrübelerinden faydalanarak iyi bir sanatkar olunuyordu. Şu anda tezgahlar teknolojik, akıllı sistemler ile her şey çok güzel ancak o tezgahları kullanabilecek yetenekli insanlarımız artık yok. Önümüzdeki süreçte de gösteriyor ki sanatkarlık yok oluyor, bu sadece sanayi de değil bir çok alanda maalesef böyle. 5 sene sonrası için büyük tehlikeler bu anlamda bizleri bekliyor. Üretim elemanları hep var, ustalar tezgahları ayarladıktan sonra seri üretimde herkes çalışabiliyor. Ancak o tezgahları hazırlayacak insanlar artık yok denecek kadar azaldı.”

DÜNYA DEVLERİNE PARÇA ÜRETİMİ

Çok hassas parçalarda ürettiklerini aktaran Uygun, “Genellikle özel parçaların siparişlerini alıyoruz. Firmaların yapamadığı, üretemediği için dışarıya sipariş olarak gönderdiği bir çok parçanın üretimini gerçekleştiriyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin yüzde 80’ni dolaylı yollarda yurtdışına ihraç ediliyor. Almanya, İngiltere, Cezayir ve birçok ülkeye gönderiyoruz. Otomobil devlerinden MAN’a parça üretiyoruz, kaynak ve montaj işleminden geçtikten sonra Almanya’ya gönderiliyor. Bentley, Volkswagen, Audi, Man başta olmak üzere üretimimizin yüzde 70’lik kısmını otomotiv sektörü oluşturuyor. Mobilya aksesuarından birçok sanayi paydaşının vazgeçilmezi talaşlı imalatın her alanında varız. Paslanmaz çelik, alüminyum, otomat çeliği gibi üretimde kullanılan hammaddelerin yüzde 50’sini istenilen nitelikte hammadde Türkiye’de üretilemediği için yurtdışından almak zorundayız. Acil olarak Türk sanayisini el birliğiyle nasıl toparlamamız gerektiğine yoğunlaşmamız lazım. Sanayide çok zayıfız. Alfabenin daha çok başındayız.” diyerek sözlerini noktaladı.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:22
Güneş 06:47
Öğle 13:14
İkindi 16:45
Akşam 19:31
Yatsı 20:50
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P