banner201

banner177

banner193

“TARIM VE HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ ÜLKEMİZİN GELECEĞİDİR”

Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sadettin Akkoyunlu, ilçenin yüzde 45’inin geçim kaynağı olan tarım ve hayvancılık konusunda çarpıcı açıklamalarda ve önerilerde bulundu. Ticaret Borsası’nın yaptığı faaliyetler ve projelerden bahseden Akkoyunlu, “Zor günler geçiren tarım ve hayvancılık sektörlerinin geleceği ülkemizin geleceğidir. Mustafakemalpaşa’da çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyor ve Türkiye’ye örnek projelere imza atmak için tüm gücümüzle çalışıyoruz.” dedi.

ÖZEL HABER 29.07.2020, 11:36 29.07.2020, 11:56
“TARIM VE HAYVANCILIĞIN GELECEĞİ ÜLKEMİZİN GELECEĞİDİR”

ÖZEL HABER: FETİH BAĞCI


Bursa’nın yüz ölçümü en büyük ilçesi Mustafakemalpaşa’da halkın yüzde 45’i tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlıyor. 131 mahalle bulunan ilçede Organize Sanayi bölgesi ilçeye değer katarken bir kısım vatandaş ise ormancılık faaliyetleri yürütüyor.

“İLÇENİN TARIM VE HAYVANCILIK POTANSİYELİ ÇOK YÜKSEK”

Akkoyunlu, başkanlığı döneminde birçok önemli proje ve girişim hayata geçerken ilçede  yaşanan gelişmeleri ve Mustafakemalpaşa Ticaret Borsası’nın yol haritasını Akkoyunlu şöyle özetledi,  “İlçemizin tarım ve hayvancılık potansiyeli çok büyük. Bu potansiyeli çok iyi değerlendirmek ve verimliliği arttırmak için öncelikle kendi kaynaklarımızı iyi tanıyarak, katma değeri yüksek ürünlerin üretilmesini sağlamalıyız.   İlçe Tarım Müdürlüğü, İlçe Ziraat Odası, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve Belediyenin ortak girişimleri ve fikir alışverişiyle neler yapılması gerektiği masaya yatırılmalıdır. Belediye Başkanımız Mehmet Kanar öncülüğünde kurulan Önder Çiftçi Derneği,  ortak strateji belirlemenin en güzel meyvesi olmuştur. Bundan sonraki süreçte de benzeri projeleri hayata geçirmeliyiz. Ayrıca 3. Köprünün tamamlanıp hizmete açılması ilçemize değer katmıştır.

TİCARET BORSASI ÖNCÜLÜĞÜNDE VE DESTEKLERİYLE HAYATA BULAN BAZI FAALİYETLER 

  • Tahıl, bakliyat ve sebze için toptan pazarı belirli günlerde paydaşlarımızın da katkısı ile oluşturulmalı için çalışmalara gerçekleştiriliyor.
  • İlçemizde olmayan soğuk hava deposu, çok önemsediğimiz ev seracılığı ,tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili olarak da çalışmalarımız devam ediyor. 
  • Lisanslı depoculuk konusunda girişimlerimiz sürüyor.
  • Borsanın idari binası, bahçesinin alt yapı ve çevre düzenleme çalışmaları yürütülüyor.
  • Belediyemiz tarafından ilçemize kazandırılan hayvan pazarına Borsa olarak katkı ve desteklerimizi esirgemedik.
  • İlçemiz için büyük bir ihtiyaç haline gelen tır kantarı sorununu mevcut kantarımızı tır kantarına çevirerek büyük bir sıkıntıyı son verdik.
  • İşlem hacmimiz ve üye sayımız yüzde 33 oranında arttı.
  • Tüm bu çalışmalar kapsamında ise gelirlerimiz yüzde 27 oranında artış gösterdi.
  • Türkiye Ürün İhtisas Borsası (TÜRİB)’in Türkiye’deki 53 kurucu ortağından birisiyiz ve borsa olarak TÜRİB acentesiyiz.

TARIM VE HAYVANCILIK İLÇENİN GEÇİM KAYNAĞI

Tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan Mustafakemalpaşa’nın genel bir değerlendirilmesini yapan, halkın refah düzeyini artırmak, göç vermemek için neler yapılması gerektiğini anlatan Akkoyunlu, “İlçemizin  yüzde 45’lik kısmının geçim kaynağı tarım ve hayvancılık. Bursa’nın yüz ölçümü olarak en büyük arazisine(1740km2)sahip ilçeyiz. 131 mahallenin 110 tanesi kırsalda bulunuyor.35-40 a yakın mahallemiz ise orman ürünlerinden gelir sağlıyor.”

ÇİFTÇİLERİN  MALİYETLERİ ARTIYOR

Küçük baş, büyük baş ve kanatlı hayvan pazarının ilçe her geçen gün genişlediğini aktaran Akkoyunlu, “Bölgemizde 3 büyük entegre mezbaha ve hayvan pazarı bulunuyor. Ayrıca modern süt işleme tesisleri, salça ve konserve üretimi yapan tesisler ilçeye değer katıyor.  Arazilerin çok parçalı oluşu çiftçilerimizin girdi maliyetlerini artırıyor. Planlı ekim ve dikim yapılmaması gelirlerinin düşüşüne sebep oluyor. Çiftçilerimiz alternatif ürünlere yönelebilir. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Köye Dönüş’ ve Genç Çiftçi projelerine  daha çok destek vermesi gerekiyor.” diye konuştu.

DOĞA DOSTU SANAYİ BÜYÜYOR

Tarım ve hayvancılık haricinde ilçenin en önemli üretim ve istihdam alanına da vurgu yapan Akkoyunlu, “Gelişmekte olan Organize Sanayi Bölgesi ilçemizin stratejik öneme sahip konumuyla birlikte her geçen gün gelişiyor. İstanbul-İzmir Otoyolu’na sınır olması ve Bandırma Limanı’na olan yakınlığı ise sanayinin gelişmesi açısından büyük önem taşıyor. Öte yandan,  Kestelek Bor İşletmesi  ve orman ürünleri ilçenin bir diğer gelir kaynakları arasında yer alıyor.” diye konuştu.

“HAVZA BAZLI TARIM İLE KONTROLLÜ ÜRÜN EKİLMELİ”

Bazı talep ve önerilerde bulunan Akkoyunlu şöyle devam etti, “ Faaliyet alanımız ile ilgili olarak en önemli konu şüphesiz tarım ve hayvancılık. Burada genç bireylerin desteklenerek hizmet sektöründen çok bu alanlara yönlendirilmesini sağlayacak teşviklerin oluşturulması gerekiyor. Öte yandan tarım ve hayvancılığı meslek haline getiren vatandaşlarımızın ise İlçe Tarım Müdürlüğü, Zıraat Odası ve Ticaret Borsası ile  entegre olup çalıştırılması gerektiği inancındayım.  Havza bazlı tarıma geçilerek kontrollü ürün ekimi de çiftçilerimizin geleceği açısından büyük önem arz ediyor.”

KOOPERATİFLEŞME ŞART!

Üreticilerin, çiftçilerin organize olması gerektiğine vurgu yapan , Akkoyunlu, “Kooperatifleşme artık kaçınılmaz olmuştur. Ürünün kalite ve fiyatı yakalaması için tek elden (kooperatiften veya birlikten ) çıkması çalışmalar yapılmalıdır. Üretimin en önemli girdileri olan yakıt ve gübre çiftçilerimizin zorlandığı tek noktadır. Bölgemizdeki Ekolojik sistemdeki değişiklikler gündüz ve gece sıcaklıkları arasındaki farklar, aşırı yağışların olması, ürünün kalitesi ve miktarı üzerinde büyük etkisi olmaktadır. Ürününü kaliteli üreten çiftçilerimiz her zaman kazanmaktadır.” dedi.

SADETTİN AKKOYUNLU KİMDİR ?

1968 yılında Mustafakemalpaşa’da dünyaya gelen Sadettin Akkoyunlu;  ilk, orta ve lise eğitimini doğduğu ilçede, üniversite eğitimini ise İzmir’de tamamladı. Evli ve bir kız babası olan Akkoyunlu, 25 yıldır Mustafakemalpaşa’da ticaretle uğraşıyor. Orman ürünleri ve kavak yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi olan Akkoyunlu bir dönem bir palet fabrikasının ortağı oldu.  Mustafakemalpaşa’da tarıma dayalı işletme açmasının ardından bölgede ekilen arpa ve buğdayları toplayarak küçük çaplı bir yem işletmesini faaliyete geçirdi ve  günümüzde ise burada çalışmalarıma devam ediyor. Akkyounlu, Borsa Başkanlığının yanı sıra TOBB Ekonomi Politikaları Komisyonu ve Kızılay Yönetimindeki üyeliği devam ediyor.

MUSTAFAKEMALPAŞA TİCARET BORSASI NASIL KURULDU ?

Mustafakemalpaşa’da ticaret borsası kurulma fikrinin 1994 yılında yeşerdiğini aktaran Akkoyunlu;  aynı yıl dönemin ilçe kaymakamı Kaymakamı Ali Ülger ,Vergi Dairesi Müdürü Nazım İşcan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Hoşgör başta olmak üzere çok sayıda oda yetkilisinin katılımıyla 8 kişilik kurucu heyetin oluşturulduğunu aktardı.  Dönemin Belediye Başkanı Onur Göksu, Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Şevket Öz, Organize Sanayi Bölge Müdürü Ömer Altan’dan  oluşan heyetin Ankara temasları ile dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Şükrü Erdem’in üstün gayretleri sonucunda Ticaret Borsasının kuruluşunun 21 Mart 1995’de onaylandığını belirtti. 

Yorumlar (1)
İsmail 4 yıl önce
Bereketli toprakların başarılı başkanı Teşekkürler
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P