banner201

banner177

banner193

“PANDEMİ DÖNEMİNDE EBEVEYNLER DAHA HASSAS OLMALI”

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını çocukları da olumsuz etkiledi. Çocuklar, bu duruma nasıl tepki vereceklerine genel olarak yetişkinleri gözlemleyerek karar vermektedir.

SAĞLIK 12.08.2020, 17:36
“PANDEMİ DÖNEMİNDE EBEVEYNLER DAHA HASSAS OLMALI”

Koronavirüsün psikolojiye olan etkilerine dikkat çeken Özel Esentepe Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü'nden Uzm. Psk. Dildade Demirören, “Çocukların psikolojik açıdan çok etkilenmemeleri adına ebeveynlere belirli sorumluluklar düşmektedir” dedi.

Hassas davranılmalı

Bu dönemde ebeveynlerin oldukça hassas davranması gerektiğinin altını çizen Demirören, “Çocukların akıllarında merak edilen ve kaygıya yol açan "Koronavirüs bize nasıl zarar verebilir?", "Hangi yollarla ve ne şekilde bulaşır?", "Hangi tedbirler alınmalıdır?" gibi sorulara onların gelişim seviyelerine uygun şekilde cevap verilmeli. Gerekli önlemler alındığında güvende olunduğu ve durumun kontrol edilebilir olduğu mutlaka belirtilmeli" diye konuştu.

Çocuklar yetişkinlerin tepkilerini örnek alıyor

Çocukların nasıl tepki vereceklerini ebeveynlerini gözlemleyerek karar verdiğini ifade eden Demirören, örnek olması açısından fazla etkilenmemeleri adına anne ve babaların fazla panik yapmaması gerektiğini kaydetti. Demirören, bu şekilde çocukların kendilerini güvende hissedeceğini dile getirerek, “Bununla birlikte yaşanılan gelişmelerden uzaklaşıp hiçbir şey olmamış gibi davranmak son derece yanlıştır” dedi.

Soru sormasına izin verin

Çocuklara belirli aralıklarla mutlaka bilgilendirme yapılması gerektiğini belirten Özel Esentepe Hastanesi Klinik Psikoloji Bölümü’nden Uzm. Psk. Dildade Demirören şöyle devam etti: “Bu süreçte çocuğun soru sormasına izin verilmeli ve söyledikleri dikkate alınmalı. Çocuğun içinde bulunduğu durum hakkında ne düşündüğü ve nasıl hissettiği hakkında konuşulmalı. Bilgilendirme için koronavirüs resmi çizilip virüsün neye benzediği hakkında konuşulmalı. Ufak yaşlardaki çocuklarla kukla veya oyuncaklardan yardım alıp somutlaştırılarak konuşmak daha eğlenceli ve kolay olabilir. Çocuklar için hazırlanmış uygun içerikli ve bilgilendirici video ve görsellerle anlatmak da alternatif olarak düşünülebilir.”

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 04:41
Güneş 06:13
Öğle 13:08
İkindi 16:52
Akşam 19:53
Yatsı 21:19
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P