banner201

banner177

banner207

BENİM GAZETEM'E İLK DURAĞINDA TAM NOT - Bu söyleşi ruhsal engelli bireyler tarafından hazırlandı

Diğer engelli bireylerin aksine toplumda en az bilinen engelli grubu olan ruhsal engelli bireylerin toplumdaki yeri önemi ve onların topluma kazandırılmasına yönelik gerçekleştirilen ‘Benim Gazetem’ sosyal sorumluluk projesinin ilk durağı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü oldu.

YAŞAM 01.09.2021, 15:37 01.09.2021, 16:13
BENİM GAZETEM'E İLK DURAĞINDA TAM NOT - Bu söyleşi ruhsal engelli bireyler tarafından hazırlandı

:BU SÖYLEŞİ HUZUR BAKIM EVİ’NDE KALAN RUHSAL ENGELLİ BİREYLER TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLMİŞTİR

BENİM GAZETEM’ PROJE TANITIMI:

Proje ruhsal engelli bireylerin katıldığı rehabilitasyon çalışmalarının devamı olarak planlanmıştır. Günlük yazma becerileri, kitap okumaları ve okudukları kitapların özetlerini çıkarıp kitap kritiği yapabilen ruhsal engellilerimizin kazandığı becerileri sürdürmek ve çeşitlendirmek amacıyla, engellilerimizle yapılan toplantılar sonucunda, engellilerimizin fikri ile çalışmalara başlanmıştır. Özel Huzur Bakım Merkezi sakinleri ve Bursa Haberdar Gazetesi iş birliği ile ‘Benim Gazetem’ proje çalışmaları başlamıştır

NEDEN BÖYLE BİR PROJEYE İHTİYAÇ VAR?

Toplum tarafından diğer engel grupları kadar bilinmeyen ruhsal engelli bireylerin toplumla iç içe olmasını sağlayacak bir yol olarak bu süreçte rol alacaklardır. Böylelikle toplumdan izole olmak yerine toplumda var olduklarını bildirecek ve kendilerini anlatma şansı bulacaklardır.

Engellilerimizin gazete aracılığıyla duygu durumlarını daha iyi ifade edebilecek ve röportajlarını yayınlayarak dış dünyaya yeni bir pencere açmış olacaklardır. Okuyucular içinde farklı bir deneyim sağlayacaktır.

PROJENİN AMACI:

Toplumun ruhsal engelli bireylere bakış açısını yeniden şekillendirmek ve farkındalıklarını sağlamak. Ruhsal engelli bireyleri topluma kabul ettirmek. Engellilerin yazı yazma, düşünme, kendini ifade edebilme becerisini geliştirerek hastalığın olumsuz etkilerini azaltmak amaçlanmaktadır. Öte yandan Projeye katılan engellilerimizin sayısını her dönem arttırılması hedeflendiği gibi  Bursa Özel Huzur Bakım Merkezi’nden tüm Türkiye’ye örnek olacak bir sosyal sorumluluk projesi haline gelmesi amaçlanmaktadır.

BİZİM GAZETE’YE İLK DURAĞINDA TAM NOT

Diğer engelli bireylerin aksine toplumda en az bilinen engelli grubu olan ruhsal engelli bireylerin toplumdaki yeri önemi ve onların topluma kazandırılmasına yönelik gerçekleştirilen ‘Benim Gazetem’ sosyal sorumluluk projesinin ilk durağı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü oldu.

Bursahaberdar Gazetesi ve Özel Huzur Bakım Evi tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen proje kapsamında ruhsal engelli bireyler ve Bursahaberdar Gazetesi muhabirleri Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bursa İl Müdürlüğü’nde İl Müdürü Hasan Yılmaz ile bir araya geldi. Ruhsal engelli bireyler hazırladıkları soruları İl Müdürü Hasan Yılmaz’a yönelterek sorularına cevap, sorunlarına ise çözüm aradı.

İlk olarak proje hakkında bilgiler veren ruhsal engelli bireyler şu ifadeleri kullandı; “Biz bu projede sesimizi duyurabilmek, kendimizi topluma kazandırmak ve toplumda bir yer edinmek istiyoruz. Fark edilebilmek için kendimizi anlatan yazılar yazacağız. Birçok kurum ve kuruluşun yetkileriyle röportajlar gerçekleştirerek sesimizi duyuracağız.  Yazıları kendi isteğimize göre hazırlayacağız. Bizlere fırsat verildiğinde başarabileceğimizi biliyoruz. Kendi bakış açımızı anladıklarımızı, okuduğumuz kitaplardan tavsiyelerimizi, gazete aracılığıyla topluma sunacağız. Bizi destekleyen herkese teşekkür ederiz.” 

BAKANLIĞIMIZIN GÖREVLERİ NELERDİR ?

Bakanlığımız, Türkiye’de yer alan 84 milyon nüfusu içine kapsayacak bir hizmet ağına sahiptir. Toplum içerisinde özel ilgi ve alaka gerektiren, devletimizin şefkatli ve merhametli ellerinin sürekli üzerinde bulunması gereken kişilere ulaşılması için bakanlığımız kurulmuştur.  Kadınlarımız, çocuklarımız, engelli vatandaşlarımız, şehit yakınları ve gazilerimiz gibi özel ilgi gerektiren gruplara bakanlığımız marifetiyle hizmetler götürülmektedir. Bakanlığımız ismi Aile ve Sosyal Hizmet Bakanlığı olsa da ben bakanlığımızı “Merhamet Bakanlığı” olarak ifade ediyorum. 

BAKANLIĞIMIZ BİZLER İÇİN NELER YAPIYOR ?

Toplumun dezavantajı gruplarının her birine ayrı ayrı hizmetlerimiz var. Kadınlara, engellilere, yaşlılara ve şehit yakınlarına hizmetlerimiz farklılık arz ediyor. Örnek vermek gerekirse 18 yaşına kadar anne baba yoksunluğu çeken çocuklarımızı devlet koruması altına alıyoruz. Bursa’da ailesi yanında ekonomik zorluk çeken 3 bin 450 çocuğumuza maddi destek sağlıyoruz. Çocuklarımıza danışmanlık, sağlık, bakım, eğitim tedbiri gibi çocuklara faydalı olabilecek uygulamaları koordine ediyoruz. Bursa’da 15 bin civarında kişiye evde bakım hizmeti desteği sağlayarak bin 700 lira civarında aylık bakım ücreti ödüyoruz. Yaşlı bakım merkezlerimiz ve huzurevlerimizde ise 1000 civarında yaşlımızı ağırlıyoruz. Bakanlığımız tarafından finanse edilen engelli bakım merkezlerinde kalan 1100 civarında engelli kardeşimizin konaklamasını ve bakım hizmetini sağlıyoruz. Bursa’da 11 civarında bakım merkezinde kalan engelli vatandaşlarımıza kişi başı yaklaşık her ödeme gerçekleştiriyoruz.  Şiddete maruz kalan kadınlara yönelik kadın konukevlerimiz, şehit yakınlarına verdiğimiz hizmetler ve daha birçok dezavantajlı gruplara yönelik hizmetlerimizi sürdürüyoruz.”

SOSYAL YARDIMLARDAN BAHSEDEBİLİR MİSİNİZ

Sosyal ekonomik destekler (SED) bakanlığımızın yardımlarında en büyük payı oluşturmaktadır. Bu destekler; 

  • Ekonomik desteğe ihtiyacı olduğu tespit edilen ailelerin çocuklarına,
  • Kuruluş bakımından yararlanmakta olup desteklendikleri takdirde ailesi yanına döndürülebilecek çocuklara,
  • Haklarında korunma/bakım tedbiri kararı alınmış ve reşit olarak sosyal hizmet kuruluşlarından ya da koruyucu aile yanından ayrılan gençlere,

kendi sosyal ortamından koparılmadan bakımının sağlanmasına veya ekonomik olarak ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik verilen sosyal hizmet desteği ile nakdi olarak yapılan ekonomik destek ödemesidir. Ayrıca pandemi döneminde normalde hizmet verdiğimiz kişiler dışında kalan bireylere de yardım sağladık.

Bakanlığımızın Bursa’da yaptığı hizmetlerden bahseder misiniz ?

Engelli ve Yaşlı Hizmetleri alanında benim dönemimde

  • Hasan Öztimur Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi (Hayırsever Öztimurlar Şirketler Grubu)
  • Celal Sönmez Gündüzlü Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi ( Sönmez Holding)
  • İznik Ülker Aktar Huzurevi Yaşlı Bakım Ve Rehabilitasyon Merkezi (Hayırsever Yahya Şükrü GÜRÜN)

olmak üzere 3 açılış gerçekleştirdik.  Ayrıca Orhaneli Sosyal Hizmetler, Yenişehir Sosyal Hizmet Merkezi, Gürsu Sosyal Hizmet Merkezi ve 3. Kadın Konuk Evi açılışları da gerçekleştirildi.

Bursa’da 18 yaş üzeri engelsiz yaşam merkezi bulunmamaktadır. Bununla ilgili de 2 projemiz var. Mustafakemalpaşa ilçesinde ve Celal Sönmez’in katkılarıyla gerçekleşen Gündüzlü Yaşam Merkezi’nin bahçesine yapılacak. Kısa süreli olmak kaydıyla engelli kardeşlerimizin bakımlarının üstleneceği bir bakım merkezi de yapılacak.

Toplumun engelli bireylere bakış açısını nasıl değiştirebiliriz?

Türkiye’de engellilere bakış açısı geçmiş yıllara göre çok değişime uğradı. Ruhsal engelli vatandaşlarımız engellilerin istifade ettiği tüm haklardan istifade edebiliyorlar. Çoğu ruhsal engelli vatandaşlarımız birçoğumuzdan ruhsal ve bedensel olarak çok daha sağlam. Bunu vatandaşlara aşama aşama anlatmak gerekiyor. Türkiye eskiden engelli kavramıyla ilgili sıkıntı vardı bu aşıldı. Ruhsal engelliler ile ilgili olarak da bu sıkıntı aşılacaktır. Bedensel bir engeli olan kişi gözle görülebiliyor. Ancak şekilsel açıdan baktığımızda ruhsal engelli bireyin dışarıdan anlaşılmasına imkan yok. Bu da anlaşılma sürecini uzatıyor.

Engellilerin çalışma hayatlarındaki yeri ve önemi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Korumalı iş yerlerimiz açıldı. Bu işyerlerine devlet desteği oldukça fazla. Kamu iradesinin özel sektör üzerinde istihdam konusunda bir baskısı var.  Özel sektör bu anlamda ince eleyip sık dokuyor. Resmi kurumlarda istihdam anlamında ciddi kadrolar açılıyor. Kamu kurumları üstüne düşen görevi fazlasıyla yapmakla birlikte özel sektörde bu farkındalığı daha da arttırmak gerekiyor.  Engellileri iyi tanıyıp, hangi işleri yapabileceği konusunda da iyi bilgi sahibi olmak gerekiyor. 

Bizler toplum tarafından bilinmeyen engel grubuyuz. Yapılan çalışmalara bizlerde katılmak istiyoruz. Bu anlamda yapılan çalışmalar var mı ?

İnsanı ruh ve bedenden müteşekkir bir canlı. Beden ruh ile birleştiği zaman bir canlı oluyor. Bedendeki yokluğu engel sayıp ruhtaki yoksunluğu engel saymamak çok büyük bir yanlış. Bedensel yoksunluğu engelli kabul ediyorken, ruhtaki bir sıkıntıyı engel saymamak doğru değil. Toplumun bu akış açısı eğitimlerle, sizleri tanıyarak düzelecektir.

Biz spor yapıyoruz ancak yarışmalara katılamıyoruz. Sporcu lisansı bize verilmiyor. Bununla ilgili bakanlığımızın bir çalışması var mı?

Bunun olmamasının geçerli bir sebebi olması gerekiyor. Bu konuda üzerime düşen görevi yapmayı özen göstereceğim. Birçok alanda yetenekli kardeşlerimizin olduğunu biliyoruz.

Ruhsal engelli bireyler olarak iş hayatında bize olumsuz bakıyorlar. Bu konuyla ilgili olarak ne yapılabilir ?

İş hayatında sadece ruhsal engelli bireylere olumsuz bakılmıyor. Ruhsal engelli tanımını herkese çok iyi anlatmamız gerekiyor. Hayatınızda ilk defa karşılaştığınız birine anlatamayabilirsiniz ama eğitimler ve  konferanslarla bu durum anlatılabilir.  Toplumumuzun genel olarak empati sıkıntısı var. Karşımızdaki kişiyi iyi dinleyip anlamak gerekiyor.

Benim Gazetem projemiz hakkında ne düşünüyorsunuz ?

Bugüne kadar birçok engelli vatandaşlarımız ile bir araya geldim ancak böylesine farklı bir proje ile ilk defa karşılaşıyorum. Çok keyif aldım. Sizleri böyle görmek bizleri çok mutlu etti.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P