banner177

banner193

20.06.2020, 12:09

REYLER KİMLERİ REYLER

Siyasetten kendimi uzun zamandır soyutladım. Son birkaç yıldır içerisinde aktif olarak bulunmuyorum. ama havasını ister istemez teneffüs ediyorum ve aldığım koku, sanki biraz seçim öncesi hazırlıklar gibi geliyor. Tabi ki bu benim şahsi fikrim. Yıl sonuna doğru bir erken seçim olabilir düşüncesindeyim.

Üst üstte yaşanan seçimler sırasında, sürekli dikta edilen şöyle bir söylem vardı iktidar partisinde,  “Arkadaşlar bu seçim bizim için çok önemli.’’ Aslında o dönemlerde kuvvetli olan teşkilatlar ve davaya olan inanç, hiçbir şey yapılmasa bile Genel başkanın ruhu ve rüzgarı ile açılan her sandıkta bir coşku yaratıyordu. Kazanmak herkese iyi geliyordu. Başarı lezzetli bir meyve gibiydi… Kimileri lezzet duyuyor, kimilerinin ise ağzı daha çok sulanıyordu. İnançta değişiklik olmadı. Genel başkana olan bağlılıkta da bir değişiklik olmadı, peki değişen neydi?

Değişen genel anlamda tabiri caiz ise tam olarak şu; Halk partisi hüviyetinden, sınıf partisi hüviyetine doğru giden yönetimsel hatalar. Elbette beklenmedik bir şekilde gelişen büyüme, yönetimsel anlamda kişi bazlı yanlış kararların verilmesi, tabanın dinlenilmiyor olması, yapılan temayül yoklamalarına değer verilmemesi, temayül dışı insanların atama yolu ile baş edilmesi… Bu arada temayül kelime anlamı çok güzel. (Yarının siyasetine yol açan fikirler.)

Tüm bunlar bir çizgi üzerinde hizalanmaya başladığında, can suyunda bir azalma, teşkilatlarda bir işe yaramıyorum duygusunun yerleşmesi, teşkilat mensuplarının yerelde iş bitirme yetilerinin olmaması, Rey sahiplerine karşı mahcubiyet  duygusuyla beraber gelen uzaklaşmalar… Fakat bu arada, teşkilat mensupları yerine, genel anlamda Rey kaybı kaygısına düşen üst düzey yöneticiler; işleri daha da çıkmaza soktuklarının farkına varamadılar. Bu çok önemli detayın, göz ardı edilmesi, gidenlerin yerine gelen istenilmeyen yüzler derken bence ortaya çıkacak tablo giden Reyler olacak gibi.

Rey  kelimesinin İspanyolcadaki anlamı (Kral)  da çok güzel. Tam kelime anlamı. Evet siyasilerin krallardan istedikleri ise güç. Siyasi partiler bütün enerjilerini ve teşkilat ruhunu, tam anlamda tüm güçlerini, Rey üzerine kuruyor. Bence Rey odaklı olarak çalışılmamalı. Diyeceksiniz ki siyasi partileri var eden şey Reylerdir. Evet siyasi partiler, varlıklarını aldıkları Reyler üzerinden ispat eder.

Nasıl istenmeli güç? Nasıl biz birlikte yönetmeliyiz? Denilmeli insanlara aslında. Çok basit!  Gördüğüm kadarı ile takım destekleyen, taraftar kitlesi gibi parti tutan, insan sayısı bu dönemde hiç yok diyemeyeceğim ama artık eskisi gibide değil. Daha bilinçli bir kesim var.  Yerel seçimlerde gördük. Etkiye tepki gösteren bir seçmenle karşılaşıldı bazı büyükşehirlerde. Bunlar sevindirici insanı umutlandıran reaksiyonlar. Çünkü rekabet her zaman kaliteyi arttırır.

Özet olarak başarıyı hedefleyen tüm siyasi partilere şu söylenebilir:

Krallardan görev istiyorsanız öncelikle dünya ve ülkemiz vizyonuna değer katacak projeler üretmelisiniz.  Mühendisliğini öyle güzel yapmalısınız ki, anlatımı da bir o kadar kolay ve anlaşılır olmalı. Günümüzde özellikle son dönemlerde işe girerken sorulan ne iş yaparsınız? Sorusunun cevabı; ne iş olsa yaparım değil. Ne iş yapabileceğini anlatan insanların dönemi… Beklentilerde artık bu yönde, tüm bunlar değerlendirilerek zaman iyi kullanılırsa her şeyin rengi değişe bilir.

‘’Üç saat erken bir dakika geç’ten iyidir.’’ Unutmayın; ‘’Kendi ışığına güvenen başkasının parlamasından rahatsızlık duymaz’’

Yorumlar (5)
Metin bozkurt 4 yıl önce
Güzel bir haber. Başarılar dilerim abi
Hakan eroğlu 4 yıl önce
Kalemine yüreğine sağlık güzel bir yazı
Yavuz 4 yıl önce
Bu millet gerekli uyarıları tarihte yaptı bu geçtiğimiz yerel seçimlerdede. Hükumetin payına düşeni alıp özeleştirisini yapmış olması, muhalefet partilerinin de rehavete kapılmaması gerekir. Güzel bir yorum olmuş
HÜSEYİN KAPTAN 4 yıl önce
ANLAYANA ANLAMLI BİR YAZI HERKES KENDİNE CEKİ DÜZEN VERMELİ VATANDAŞ OLARAK
İsmet Erhan Yalmancı 4 yıl önce
Adem bey, Türkiye’deki milyonlarca vatandaşın iç sesi olmuşsunuz bu güzel yazınızla,sizi herzamanki gibi tebrik ediyor bu tarz makalelerin devamını istiyor ve bekliyorum
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P