banner177

banner193

24.08.2021, 10:12

TÜRK KIZILAYI NASIL KURULDU ? TÜRK KIZILAYI BURSA ŞUBESİ NELER YAPIYOR ?

​Türk Kızılayı 1868 tarihinde dört idealist hekim tarafından ‘yaralı ve Hasta Askerlere Yardım Cemiyeti’adı altında kurulmuştur. Başından beri STK olan kuruma Kızılay ismi M.Kemal Ataürk tarafından verilmiştir. 1947 yılından itibaren de Türk Kızılay Derneği adını almıştır. Başta askerlere yardım adı altında yapılan hizmetler 1876 yılında İstanbul’daki kolera salgınından sonra doğal afetlerden sonra felaketzedelerin bakım, barınma ve beslenmesini sağlamıştır. Şu anda afetlerden etkilenen 137’nin üzerinde devlette yardım faaliyetlerini sürdürmektedir.

​Kızılay ilkeleri;

1. İnsanlık,

2. Ayrım gözetmemek,

3. Tarafsızlık,

4. Gönüllü Hizmet,

5. Bağımsızlık,

6. Hayır urumu niteliği

7. Birlik

8. Evrensellik’tir.

Hali hazırda faaliyet yürüttüğü alanlar

1. Afet yönetimi,

2. Kan hizmetleri

3. Uluslararası yardımlar

4. Ulusal yardımlar ve sosyal hizmetler

5. Sağlık Hizmetleri

6. İlk Yardım Kursları

7. Gönüllü Yönetimi

8. Göç ve Mülteci Hizmetleri

9. Mineralli su İşletmeleri

10. Çadır ve Tekstil

Burada sıklıkla yanlış bilinenleri öncelikle açıklayalım. Kızılay dernek statüsündedir.  Kan hizmetleri ve Mülteci hizmetleri bu sıfatı taşıdığı için üzerine yüklenmiş misyondur. Halen kan hizmetlerini verirken Kendi sermayesinden para harcamak durumundadır. Ancak Mülteci hizmetlerini(Suriye’li vs.) tamamen Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler fonları ile yürütmektedir. Bu kaleme kendi sermayesinden bütçe aktarmamaktadır.

Bütçe demişken Kızılay’ın Devlet’ten aldığı bir ödenek yoktur. Gelirlerini üç yolden elde eder. Ticari iştiraklerinden elde ettiği gelirler, bağışlanan gayrimenkullerden elde edilen gelirler, ayni ve nakdi bağışlar.

Hemen ifade etmek gerekir ki, Kızılaya bağışlanan her kuruş, vergi matrahından eksiksiz düşülebilmektedir.

Bursa’da Kızılay üç ayrı birim ile hizmet vermektedir. Bursa Kızılay Şubesi Genel Merkeze Bağlı, Kan Hizmetleri Bölge Müdürlüğü Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğüne Bağlı, Toplum Merkezi de Göç Hizmetleri Direktörlüğüne bağlı larak çalışmaktadır. Aslında üç şube arasında hiyerarşik bağ olmamasına rağmen eskiden beri gelen bir uyum da söz konusudur.

Türk Kızılay Bursa Şubesi olarak Kızılay Kız Yurdu ve  İlk Yardım Kursu olarak ticari işletmelere sahibiz. Daha önce bağışlanmış olan gayrimenkul gelirlerimiz ve bağışlar gelir kalemlerimiz. Bu gelirlerle yerel bazda ufak çaptaki afetlerde şube olarak, ulusal afetlerde Türk Kızılayı Genel Merkezi’nin paydaşı olarak, ve mülteci haricinde ihtiyaç sahibi kim varsa yardımlarımızı iletmeye çalışıyoruz.

Müracaat edenlerin ihtiyaç durumlarını sıra ile değerlendiriyoruz. Önce ailenin geliri, mal varlığı usulüne uygun kontrol ediliyor, sonra ev ziyareti ile yerinde tespitler yapılıyor. Sonra yönetim kurulu yardım derecesini belirliyor. Böylece bağışların doğru adreslere gitmesi sağlanıyor.

Gençlik ve Kadın kollarımız şubemiz gibi yüksek verimlilikle çalışmakta ve oluşturdukları projelerle ihtiyaç sahiplerine, öğrencilere sosyal ve maddi konularda destek olmaktadırlar. Şubeler arasındaki aktivite sıralamalarında gönüllü hizmetlerimiz ve şube çalışmalarımızla zirvedeki yerimiz sabit.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 04:32
Güneş 06:06
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 19:58
Yatsı 21:26
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P