banner204

banner177

banner193

banner205

07.07.2022, 10:56

ÇOK MU ŞEY İSTİYORUZ ?

Belki de ilk defa hekimler mesleğini yapmak istemeyerek geldiler hastanelere. Mesai arkadaşlarımda ve sosyal medyada gördüğüm manzara aynı. Kırgınlık ve tükenmişlik duyguları içinde kendilerine reva görülen bu şartlarda çalışmak istemiyor kimse. Senelerini, gece ve gündüzlerini eğitimlerinde harcayan, ailelerinden uzakta kalan, yaşdaşları eğlenirken kitaplar, testler arasında hayatını eskiten hekimler meslek alternatifi düşünmeye başlamışlar. Hayatlarını adadıkları meslekten vazgeçme noktasına gelmişler.

Meslek karşılaştırması yapmayacağım. Çünkü hiçbir meslek bu kadar emek yoğun çalışmıyor. Ne öncesinde ne de sonrasında. Çalışma şartları ve mesleki özellikleri bakımından karşılaştırılabilir meslek yok ne yazık ki. Ancak şunun altını çizeyim bu kadar zor şartlara zorlanan başka bir meslek grubu yok. Hiç kimse de o meslekten de ölen var, bu meslekten de ölen var tezviratına girmesin. Öyle veya böyle hekime bilenen vatandaş var. Sağlık sisteminin tüm sorunlarını hekimi sorumlu tutarak çözemezsiniz. Biliyor musunuz, vatandaş yaklaşık bir senedir hekimlerin maaşına üç dört kere zam yapıldığını sanıyor. Öyle algı oluşturuldu. Neyinize yetmiyor diye her mecrada suçlanıyorlar. Neymiş para için hekimlik yapılmazmış. Ne için yapılır kardeşim? Hepimiz, ülkenin en zeki, en çalışkan, en fedakar çocukları hayatlarını ortaya koyup saygın ve geçim sıkıntısı olmayan bu mesleği seçtik. Artık saygın değiliz. Fazla da kazanmıyoruz. Zaten bu uzun süredir böyle. Bıçak kemiğe dayanmadıkça ses çıkmadı. Hekimler geçim sıkıntısına düşünce maaş yetmiyor diye seslerini çıkarmaya başladılar.

Ancak güvenlik endişesi içinde bu meslek yapılmaz. İnanın kapı önünde size hakaret etmeye hazır, hatta hakaret edip duran, şiddete meyilli, hatta şiddeti normal hareket zanneden insanlara bu hizmet verilemez.

Bu gidişe bir yerden set çekmek lazım. Hekimlere hak ettikleri saygınlığı tekrar vermek lazım. Hayat standartlarını makul seviyeye çekmek lazım. Onlara rahat çalışma ortamları sağlamak lazım. Bunları da hemen yapmak lazım. Aksi taktirde sağlık sistemini çok zor günler bekliyor..

Yorumlar (1)
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 05:38
Güneş 07:02
Öğle 13:17
İkindi 16:40
Akşam 19:21
Yatsı 20:40
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P