banner177

banner193

Geri dönüşüm ile Türkiye kazanıyor!

1987 yılında Bursa’da kurulan Aksaraylı Metal Bursa ve Türkiye genelinde; otomotiv, inşaat, yan sanayinin kullanmış olduğu saçlardan, metallerden çıkan hurdaları toplayarak geri dönüşüme kazandırıyor. Sanayi şehri Bursa’da aylık ortalama 50 bin ton civarında geri dönüşüme uygun hurda çıkarken Aksaraylı Metal aylık iki bin ton ortalama ile bu hurdaları geri dönüşüme kazandırarak Bursa ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya uzun yıllardır devam ediyor.

ÖZEL HABER 28.09.2019, 16:08
Geri dönüşüm ile Türkiye kazanıyor!

ÖZEL HABER- SERCAN GÜLER

Üçevler Mahallesi’nde 3 bin metrekarelik alanda faaliyet gösteren Aksaraylı Metal’in sahibi Ayhan Kalkan geri dönüşümün ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını ifade ettiği açıklamasında, “Geri dönüşüme kazandırılabilecek ürünler karşımıza onlarca ürün çıkmaktadır; hurda demir, çelik, bakır, alüminyum, kurşun, piller, kağıt, plastik, kauçuk, cam, motor yağları, atık yağlar, akümülatörler, Araç lastikleri gibi maddeleri örnek verebiliriz. Geri dönüşümün önemine somut örnekler de vermek gerekirse; öncelikle geri dönüşümdeki asıl amaç kaynakların lüzumsuz kullanılmasını önlemek ve tekrar kullanılabilir hale getirerek atık çöp miktarının da azaltılmasını sağlamak.” ifadelerini kullandı. 

1987’DEN BUGÜNE!

Aksaraylı Metal’in sahibi Ayhan Kalkan yer altı kaynaklarının sınırlı olduğunu belirterek geri dönüşümün önemine dikkat çekti. Aksaraylı Metal’in 1987 yılından bugüne faaliyetlerine devam ettiğini aktaran Kalkan,” Bursa ve Türkiye genelinde fabrika ve otomotiv yan sanayinin kullanmış olduğu saçlardan çıkan hurdaları toplamanın yanı sıra metal olan bütün mamullerin geri dönüşümünde aracılık yapan bir firmayız. Gerekli belgelere sahibiz. Alınan lisanlarımız da var. Müşterilerimizle iletişim noktasında bir kısmı internet üzerinden veya referans yoluyla bizlere ulaşırken, kimi müşterilerimizi de saha ekiplerimiz buluyor. Müşterilerimizin istediği ölçülerde sac satım işi de yapıyoruz.” dedi.

OTOMOTİV SEKTÖRÜ BAŞI ÇEKİYOR

Metalin sanayi sektörünün vazgeçilmez bir unsuru olduğuna vurgu yapan Kalkan, “Otomotiv sektörü başta olmak üzere metal kullanan bütün sektörlere hitap ediyoruz. Şehir içinde çalışmalarımız daha yoğun ancak şehir dışında da müşterilerimiz var. Gaziantep, İzmir, Kars gibi Türkiye’nin birçok noktasına ürünlerimizi gönderiyoruz. Bizim metali eritme gibi bir kapasitemiz şuanda mevcut değil, bizler fabrikalardan aldığımız geri dönüştürülebilecek değerli ürünleri paketleyip buradan gönderiyoruz. Aylık ortalama iki bin ton metali geri dönüşüm yoluyla tekrar yurtiçi piyasasına kazandırarak büyük tasarrufa bizlerde aracı oluyoruz. Yüzde 90 otomotiv sektöründen gelen ürünleri geri dönüştürüyoruz.” Açıklamasında bulundu.

MALİYETLERDEN DE TASARRUF

Yer altı kaynaklarını yenilenebilir enerji kaynakları gibi olmadığından tüm madenleri tüm dünyanın tasarruflu kullanmanın geri dönüşüm sayesinde mümkün olacağına vurgu yapan Kalkan, “Yer altı madenlerimizi, daha uzun soluklu kullanmak ve gelecek nesillerinde faydalanması adına geri dönüşüm olmazsa olmaz. Metal zaten fiyatı yüksek bir madde bu anlamda metalin yüzde yüzü geri dönüşüme kazandırılıyor.”

METAL HURDALARIN YÜZDE 70’İ İNŞAATLARA GİDİYOR

“Metal olan hurdalarımızın yüzde 70’i inşaat sektöründe kullanılıyor. Hammadde ithal edip bu ürünlerin yeniden yapımı yüksek maliyetler doğuruyor ama geri dönüşüm yoluyla bu materyallerin tekrar kumlandığımızda maliyet doğal olarak daha düşük oluyor. Sonuçta iki ürünün de yapısal özellikleri tamamen aynı. Bursa geneline baktığımızda çıkan metal tonajı aylık 50 bin ton civarlarında.” 

BURSA’DA 400’DEN FAZLA HURDACI

Bursa’nın sanayi şehri olması ve üretim kapasitesinin yüksek olması nedeniyle geri dönüştürülecek malzeme tonajının yüksek olduğuna dikkat çeken Kalkan sektöre dair şu açıklamalarda bulundu, “Bursa’da Hurdacılar Odası’na kayıtlı olan 400’den fazla yer olduğunu çok rahat söyleyebilirim. Bizim en büyük sıkıntımız toplu bir alanın olmaması ve yer problemi, artık yerlerimiz küçük geliyor.  Hurdaları depolayacak alan bulmakta zorlanıyoruz. Hurdacıların biraz daha titiz ve düzenli çalışması gerekiyor. Büyük bir yer bulup etrafını tel örgü ile kapatarak bu işi yapan çok sayıda arkadaşımız var. Bursa’nın çeşitli noktalarında hurdacıların toplu olduğu durduğu noktalar bulunuyor ama biraz daha çevre düzenlemesine özen göstermemiz gerekiyor. Görüntü kirliliği ve verilen hizmet kalitesini arttırmak adına hepimizin yararına olacaktır.  Hurdacıların fabrikasyon sisteme geçerek gelişen teknolojiye ayak uydurmaları gerekiyor.”

METAL, DÜNYANIN VAZGEÇİLMEZİ!

“İnsanın hayatta kalabilmesi için sürekli olarak nasıl beslenmesi gerekiyorsa, metal de dünya için aynı öneme sahip sektörlerin, sanayicilerin, en vazgeçilmez ve değişilmeyen parçası. Hurda fiyatlarını şu anda yüksek rakamlara alıcı buluyor bu fiyatların biraz daha düşmesi gerekiyor. Şu anda hurda fiyatının tonu bin 500 lira civarında seyrediyor. Bizler hurdacılar belki de halkanın en son zinciriyiz anca ham madde artık dünyada çok değerli, ülkeleri ayakta tutan ülke ekonomilerine yön veren bir durum haline geldi.

Dünya’da tüketimin bu kadar arttığı ve kaynakların azaldığı bir dönemde geri dönüşümün geleceği kurtarmada en önemli hamle olduğunu unutmamak gerekiyor. Daha yaşanabilir bir dünya için gelecek nesillere bırakacağımız en büyük mirasın yaşanılabilir bir dünya olduğunu unutmamalı ve bir çöp dahi olsa çevremizi kirletmemeye özen göstermeliyiz. Yeraltı kaynaklarımızın sınırlı olduğunu ve bu tüketim hızıyla daha kısa sürede tükeneceğini göz ardı etmeden geri dönüşümün her alanında gereken duyarlılığı ülke olarak dünya olarak göstermemiz gerekiyor.

Yorumlar (0)
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 04:28
Güneş 06:03
Öğle 13:07
İkindi 16:54
Akşam 20:00
Yatsı 21:29
12
kapalı
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P